Het aantrekkelijkste aspect van wandelen in Noord Portugal is de stilte, de stilte van het nog niet ontdekt zijn. Noord Portugal is eigenlijk nog niet ontdekt door de wandelaar. Dat merk je tijdens de trektocht Peneda en Gerês, twee kleine bergmassieven op de grens van Portugal en Spanje.

In de Serra da Peneda is een echt avontuur te beleven. Wie ooit in de Yorkshire Moors heeft gelopen, weet wat dat inhoudt. Als de zon schijnt is het één groot kleurenfeest, als de wolken over de hoogvlakte jagen is het er grauw en spookachtig. Maar daar houdt de vergelijking op. Want in Portugal zijn de diepe dalen die door dit graniet-gebergte snijden heel anders. In die dalen vind je een uitzonderlijk rijk cultuurlandschap met fraaie, uit natuursteen opgetrokken dorpen omringd door geterrasseerde hellingen en op palen gebouwde graanschuren.

wandelvakantie stap reizen pt vicn 83475692

En het heeft de ‘Geira’, een Romeinse weg, 2000 jaar geleden aangelegd en uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Enkele dagen loop je van mijlpaal naar mijlpaal over grote steenplaten met ingesleten karrensporen. 2000 jaren geschiedenis zijn weldegelijk voelbaar. Hier voel je dat.

Nog zo’n stiltegebied is de bergrug Serra da Cabreira, vlak boven de mooie stad Guimarães. De Serra da Cabreira is een glooiende rug van graniet met diep uitgesleten dalen. In de Serra da Cabreira wordt nog nauwelijks gewandeld, hier kijken ze je als wandelaar stomverbaasd en geamuseerd aan, de boer met de ossenkar, de boerin met haar 4 koeien op weg naar de weide, de vrouw, kromgebogen onder een stapel brandhout op haar rug. 

wandelvakantie stap reizen pt cabreira p1020189t

STAP Reizen heeft er een trektocht uitgezet met pure wandelingen door dit agrarische gebied vol tradities. Je volgt delen van de Romeinse Via Romana XVII en maakt kennis met een Portugal dat door zijn oorspronkelijkheid je hart compleet verovert. Niets meer, niets minder.

Wel ontdekt maar in voor- en naseizoen nog steeds heerlijk rustig is de Rota Vicentina, het prachtige kustpad vol vissende mannen bovenop kliffen en ooievaarsnesten op rotspunten. In de zomer een paradijs voor windsurfers maar in voor- en naseizoen wandel je daar vooral met jezelf in een overweldigende natuur. STAP Reizen laat je lopen helemaal van Porto Covo naar kaap Sao Vicente, de zuidwestpunt van Europa. De tocht naar het “einde van de wereld” is er een vol afwisseling.

wandelvakantie stap reizen pt penedes geres 071

Je loopt niet alleen langs klifranden en over stranden maar ook in het binnenland langs irrigatiekanalen door vruchtbare tuinbouwgebieden, over glooiende hellingen vol bloeiende maquis en geurende kruiden. En altijd is daar die reusachtige oceaan met zijn enorme deining en constante gebrul. Je overnacht in charmante plaatsen als  Villanova, eeuwenoud Aljezur en Sagres vol vissersgeschiedenis. Het zijn belevenissen die je niet snel meer vergeet. Een wandelvakantie in Portugal vergeet je trouwens nooit snel.

Meer informatie vind je op de website van STAP Reizen

 

wandelvakantie stap reizen pt peneda 2015 529

 

Deel dit artikel