Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wandelen in Portugal staat garant voor een zeer afwisselende wandelvakantie. Wandelen in Portugal brengt u granieten bergen, groene heuvels, glooiende vlaktes, meren, rivieren, stranden en zee.

Een ongerepte natuur in combinatie met cultuur waaronder historische steden, kloosters, kastelen en paleizen.

Maar Portugal is ook het land van vele festivals, lekker eten, zon, zee, strand en een zeer gastvrije bevolking. Al met al prima ingrediënten voor een gevarieerde wandelvakantie.

Klimaat

Portugal heeft een prettig klimaat om in te wandelen met milde winters en droge, warme zomers. De verschillen per streek zijn groot maar het voor- en najaar zijn over het algemeen de meest populaire maanden om te wandelen in Portugal. In het voorjaar treft u een bloemenzee en in het najaar zijn de temperaturen nog erg aangenaam.

Wandelen in Portugal - wandelvakanties

Het afwisselende en groene Noord Portugal biedt prachtige natuurparken, een schat aan cultuur, een authentiek boerenleven, tradities en religieuze feesten, eeuwenoude paden, bedevaartsoorden, bergdorpjes, ruige berglandschappen en vruchtbare valleien vol wijngaarden. Wandelen in Portugal brengt u rust, ruimte en pure natuur!

In Centraal Portugal vindt u groene bergketens, lagunes met zoutpannen en vruchtbare valleien langs rivieren. De Serra de Estrela is een echt wandelparadijs met ruige rotsen, meertjes, vogels, schapenkuddes en pittoreske bergdorpjes. De universiteitstad Coimbra met zijn historische centrum is absoluut een stadswandeling waard.

De regio Lissabon is niet direct de meest bekende plek om te wandelen in Portugal. In de streek liggen vele paleizen, kloosters, kastelen, musea en andere historische gebouwen. Leuk voor gevarieerde stadwandelingen maar de regio biedt ook kalkgebergtes met grotten en kloven en mooie stranden met indrukwekkende kliffen.

De Alentejo heeft een typisch landschap met glooiende heuvels vol olijfbomen, kurkeiken en akkerland. In het voorjaar is het er één grote bloemenzee. Het noorden van de Alentejo is wat ruiger met witte kasteeldorpjes op hoge rotsen. De kust is ongerept met verlaten strandjes, baaien en een natuurpark waar veel bijzondere planten en vogels voorkomen.

Misschien denkt u bij de Algarve vooral aan zon, zee en strand en niet direct aan wandelen in Portugal. Toch liggen er prachtige natuurgebieden en lagunes die enorm veel vogels aantrekken. Langs de kust kunt u schitterende wandelingen maken met uitzicht op de azuurblauwe zee en de prachtige goudgele rotsformaties.

Wandelen in Portugal – Madeira en Azoren

Madeira en de Azoren zijn prachtige bestemmingen voor een wandelvakantie Portugal. De eilanden bieden vulkanische binnenlanden met meren en kraters, prachtige vergezichten maar vooral rust en ruimte. 

Deel dit artikel