Er zijn weinig landen in Europa die zo veel ongerepte natuur bieden als Spanje. Er zijn 200 natuurreservaten en 13 nationale parken. Wandelen in Spanje brengt u ruige gebergtes, wetlands, zoetwater moerassen, bossen, vulkanen en eilanden met een bijzondere natuur.

Wandelen in Spanje is niet alleen genieten van natuur maar ook van vele culturele bezienswaardigheden, prachtige steden, festivals, tapas, zon, zee en strand.

Klimaat

Spanje bestaat uit bergketens en hoogvlakten en de temperatuur kan per streek erg verschillen. In het noorden is het gedurende het hele jaar vrij nat. Langs de zuid- en oostkust en op de eilanden zijn de winters zacht en de zomers warm. Wandelen in Spanje in de zomer is af te raden met temperaturen die gemiddeld uitkomen boven de 30-35 graden Celsius.

Wandelen in Spanje - wandelvakanties

Andalusië staat niet alleen bekend om de zon en zee van de Costa del Sol. Het is ook de streek van de flamenco, gitaren en sherry. Wandelen in Spanje: witte dorpjes, een mooi platteland, wetlands, duinen en monumentale steden zoals Sevilla, Granada en Cordoba.

Wandelen in Spanje in de relatief onbekende regio Aragón is absoluut de moeite waard. In de Pyreneeën kunt u prachtig wandelen met de kliffen en kloven van Nationaal Park Ordesa als hoogtepunt. Verder vindt u er veel historische steden en een spectaculair gelegen klooster.

Baskenland, Navarra en la Rioja in het noorden van Spanje bieden uitstekende wandelmogelijkheden. Naast het bekende Bilbao vindt u hier vooral het landelijke Spanje met  een stukje kust, wijngebieden en het pittoreske groene voorgebergte van de Pyreneeën.

Cantabrië en Asturië bieden wandelaars die willen wandelen in Spanje een raadselachtige rotskust, oude kerken, middeleeuwse plaatsjes, grotschilderingen en de imposante maar toegankelijke bergketen ‘Picos de Europa’.

Castilla y León is de streek van de kastelen en belangrijke historische steden met sporen uit de tijd van de Renaissance, Romeinen, Gotiek en Middeleeuwen. Als u houdt van culturele stadswandelingen kunt u hier prima wandelen in Spanje.

In Castilla-la-Mancha, het land van Don Quijote, kunt u wandeltochten maken door een grillig landschap met windmolens en kastelen. Stadswandelingen door Toledo, Cuenca of Alcalá del Júcar zijn ook zeker de moeite waard.

Wandelen in Spanje door Catalonië is genieten van stranden, baaien en kliffen, bergen, rijstvelden en wijngebieden. Ook op cultureel gebied komt u hier aan uw trekken met de werken van Salvador Dalí, oude kloosters en de Romeinse stad Tarragona.

De dunbevolkte provincie Extremadura biedt voor wandelen in Spanje een prachtig natuurschoon. In de lente en zomer staan de velden vol bloemen en ziet u overal ooievaars nestelen. De streek biedt ook veel historische monumenten waaronder een Romeins theater.

Wandelen in Spanje in het noordwesten brengt u bij Galicië, de groenste regio van het land. Het pelgrimsoord Santiago de Compostela trekt grote aantallen wandelaars en bezoekers. U kunt echter ook hele rustige wandeltochten maken langs de prachtige kust met inhammen, wouden, heuvels, weiden, kloosters en oude plaatsjes.

Als u houdt van wandelen in Spanje in steden, moet u zeker een keer naar de hoofdstad Madrid. U vindt er wereldberoemde musea, koninklijke paleizen en een middeleeuws centrum. Ook het platteland is de moeite waar voor een wandeltocht.

Bij wandelen in Spanje denken veel wandelaars natuurlijk aan de Pelgrimsroutes die er lopen. De prachtige stad Santiago de Compostela met zijn indrukwekkende kathedraal is een kruispunt van veel verschillende pelgrimsroutes die door het noorden van Spanje lopen.

De regio’s Valencia en Murcia vormen samen het midden van de mediterrane kust van Spanje waar u prachtige stranden vindt. U kunt er echter ook voortreffelijk wandelen in Spanje. Door ruige berggebieden lopen tientallen wandelroutes en de streek laat u bovendien het boerenlandleven en authentieke Spaanse dorpjes zien.

Wandelen in Spanje – Balearen

De Balearen bestaan uit Mallorca, Menorca en Ibiza. U kunt er gemakkelijk aan de drukte van het toerisme ontsnappen en prachtig wandelen in Spanje in de binnenlanden met mooie dorpjes, afgelegen grotten en indrukwekkende bergen.

Wandelen in Spanje – Canarische eilanden

De Canarische Eilanden zijn prachtige bestemmingen voor een wandelvakantie Spanje. Vooral de kleine en rustige eilanden La Gomera, la Palma en El Hierro zijn erg in trek. De eilanden bieden een weelderig groene natuur, hellingen vol terrassen en schitterende vulkanische rotsformaties.

Deel dit artikel