Wandelen in Tenerife. Waar? Op Tenerife?! Ja! Verlaat de druk­bevolkte stranden en winkelstraten en vind de rust vlakbij de drukte. Naast genieten van de Spaanse zon is wandelen een van de belangrijkste activiteiten op het eiland Tenerife. Je treft er dan ook meer dan 1.500 km aan wandelroutes...

Tekst: Eva Hopstaken

Trek de veters van je wandelschoenen stevig aan en ontdek al wandelend het Canarische eiland.

Kust, vulkanische landschap of weelderige vegetatie

Het landschap op Tenerife is zo veelzijdig. De ene dag maak je een wandeling langs de uitgestrekte kust, de volgende dag waan je je op de maan wanneer je door het vulkanische landschap loopt. Misschien verwacht je het niet, maar wandelen tussen de weelderige vegetatie is hier ook zeker een optie.

wandelvakantie tenerife 3

Hoogtepunt

Stel dat je maar voor een wandeling tijd hebt, tijdens je verblijf op Tenerife, kies dan zeker voor een wandelroute naar – of in de omgeving van – de 3.718 metershoge vulkaan Pico del Teide. De hoogste berg van het eiland en sterker nog, van heel Spanje. Ga je voor een tocht naar de top of kies je voor een wandeling naar uitzichtpunt La Fortaleza of Pico Viejo? Minder bekend, maar zeer aantrekkelijk is de Samaratrail. Een hoogtepunt! Vanaf de top van de route zie je op een heldere dag de andere Canarische eilanden liggen, zoals La Gomera.

Kies voor het Noorden

Het noorden/noordoosten van het eiland is rustig en wordt doorgaans weinig bezocht. Hier wacht echter een pracht van een wandeling op je, een tocht door het Anaga-gebergte. Maak je op een stevige hike langs laurierbossen en steile valleien door de weelderige en ruige natuur.

wandelvakantie tenerife 4

Heerlijk hoogtepunt

In het noordwesten is het vredige dorpje Los Silos een perfecte uitvalsbasis voor een aantal prachtige wandelingen in het Teno Natuurpark. Een van deze routes is de route PR-TF 55 van Los Silos  via ­Talavera naar El Palmar. Tijdens een wandeling langs deze route kom je spectaculaire landschappen tegen die het resultaat zijn van vulkaan­uitbarstingen. Deze route, met een gemiddelde moeilijkheidsgraad, is slechts 5 kilometer lang, maar dankzij de hoogteverschillen toch goed voor 2,5 uur wandel- plezier. De route stijgt tot de kloof van Los Pasos, loopt vervolgens door Monteverde en eindigt in El Palmar.Het hoogtepunt is 774 meter hoog! Met een laagste punt van 165 meter, stijg je in totaal 320 ­meter, terwijl je 658 meter daalt.

Ideale wandeltemperaturen

De Canarische Eilanden hebben een subtropisch klimaat. Niet zo gek dus dat Tenerife het hele jaar door zonzeker is. Het voorjaar is een fantas­tische tijd om Tenerife te bezoeken; het eiland komt tot bloei en het is er relatief rustig. In de periodde maart tot mei is het ideaal wandelweer met temperaturen van gemiddeld 22 graden. In het najaar liggen de dagtemperaturen iets hoger, maar hou er rekening mee dat er zo nu en dan een pittige regenbui kan vallen. Gooi dus zeker een regenjack in je bagage.

Is dit niet genoeg? Dan vind je aansluiting op verschillende andere routes, en knoop je zo veel kilometer als je wilt vast aan jouw dag en ontdek je stap voor stap het landschap van het Teno gebergte.

wandelvakantie tenerife 2

Enthousiast geworden over deze bestemming? Dat begrijpen we!

Meer wandelroutes kan je  vinden op de website van Tenerife

 

Deel dit artikel