© foto's Turismo de Tenerife

De Afur-Taganana hiking trail is een mooie en intensieve rondwandeling door het Anaga Rural Park. Je wandelt langs een prachtig laurierbos naar schaduwrijke delen en ongelooflijke uitzichten. Het pad kan ook worden gestart in Afúr, waarna je kan afdalen naar Playa de Tachero.

De route van ruim 14 km is uitdagend; houd er rekening mee dat wandelaars er gemiddeld 6 uur en 20 minuten over doen. Het hoogste punt is gelegen op 861 meter; tijdens de route moet er in totaal 1546 meter worden geklommen.

Je begint de wandelroute op het dorpspleintje van Afur en daalt vervolgens door de gelijknamige kloof tot bijna aan het strand van Tamadite. Vanaf hier gaat het pad omhoog naar het buurtschap Caserío del Chorro en het dorpje Taganana.  Daarvandaan loop je door het gebied van Las Vueltas door tot aan het boswachterijgebouw Casa Forestal. Vervolgens keer je over het pad van Inchirés terug naar Afur.

TIP!

Check altijd van tevoren wat de staat is van het pad. De verantwoordelijke beheerder – het eilandbestuur van Tenerife - waarschuwt wanneer het betreden van het pad wordt afgeraden vanwege ongunstige weersomstandigheden, onderbrekingen of afgesloten doorgangen.

Natuurpark Anaga

De wandeling voert je door het natuurpark Parque Rural de Anaga, dat door de UNESCO als biosfeerreservaat aangewezen is. Dit omdat in het gebied natuurlijke rijkdommen bewaard zijn gebleven. Het landschap is betoverend; je zou zeker de eerste niet zijn die op slag verliefd wordt op de schoonheid van de grillige, scherp getande bergtoppen. De diepe valleien en steile ravijnen lopen helemaal door tot in de zee. In deze streek maak je bovendien kennis met een rijke inheemse flora en fauna.

wandelnieuws afur taganana1

Het natuurpark Anaga beslaat een groot gedeelte van het imposante bergmassief dat in het noordoosten van het eiland ligt. Het gebied is 14.500 hectare groot en maakt een belangrijk deel uit van het eiland Tenerife.

Bijzondere natuur

De indrukwekkende bergen die uit zee oprijzen geven een unieke en aantrekkelijke aanblik. Maar als je als wandelaar écht wilt genieten, moet je toch de vele paden verkennen die je naar een van de idyllische baaitjes met schitterend zwart zand brengen (zoals het strand van Benijo). Doe er gerust je schoenen uit en wandel blootsvoets over het vulkanische zand en neem een duik in de Atlantische Oceaan. Je ervaart dan een ware explosie van sensaties en indrukken…

In het landschap van de streek vallen ook de rotsformaties op. Verder vind je er kliffen en erg steile ravijnen. En op de hoogst gelegen delen vind je een prachtig laurierbos. Ooit was heel het Middellandse Zeegebied met dit soort bos bedekt, totdat de ijstijden daar een einde aan maakten. Een wandeling tussen de grillige stammen vol met mos in dit vochtige bos is werkelijk als een reis door de tijd. En of dit alles nog niet genoeg is, is het Anaga-massief geologisch een van de oudste gebieden van Tenerife.

wandelnieuws afur taganana afur gal05

En de fauna doet niet onder voor deze rijke, veelzijdige flora. Naast de grote hoeveelheid ongewervelde dieren vind je er veel bijzondere vogels: onder andere Scopoli's pijlstormvogels, torenvalken, uilen, laurierduiven en Bolles laurierduiven. De aanwezigheid van voornoemde vogels heeft ertoe geleid dat Anaga een speciaal beschermingsgebied voor vogels is. Ook belangrijk is het veelzijdige zeeleven – het is er een waar genot voor duikers - met opvallende soorten als de "chucho" ofwel de ronde waaierstaartpijlstaartrog, de Canarische heek, de papegaaivis en een inheemse aal, die overigens met uitsterven wordt bedreigd.

In het park wonen ook mensen. Je vindt er in totaal 26 dorpjes en gehuchten, met in totaal ongeveer 2.000 inwoners. De bewonders van het park wijden zich voornamelijk aan kleinschalige landbouw. Ze verbouwen er typische streekproducten, zoals diverse soorten aardappels, wijn en fruit.

Meer informatie over deze wandeling vind je op de Nederlandstalige website van Tenerife

 

Deel dit artikel