© foto's Turismo de Tenerife

Bij Tenerife denk je niet meteen aan grote hoogtes en goede hikes. Toch kan het er volop! In Nationaal Park El Teide bijvoor­beeld. De zee is altijd dichtbij, een warm bad om vermoeide wandelspieren in onder te dompelen. Om daarna neer te strijken op een van de vele fijne terrassen voor een fijne maaltijd voor de volgende klim...

In Nationaal Park El Teide vind je landschappen die van een andere planeet lijken te komen. Je ademt er de zuivere lucht van de hoogste top van Spanje en wandelt er tussen vulkanische lava. Je voelt je piepklein in deze indruk­wekkende omgeving die door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen.

Nationaal park El Teide ligt in het midden van het eiland, op een gemiddelde hoogte van 2.000 meter met een hoogte­punt van 3.718 meter, het hoogste punt van Spanje. Het is bijna 19.000 hectares groot. De vulkaan Teide-Pico Viejo is een lust voor het oog met zijn honderden kegels, lavastromen en grotten en de rijke planten- en dierenwereld. Las Cañadas del Teide vormen een gigantische caldeira - een vulkanische ketel - van zo’n 17 kilometer doorsnede waarop de Pico del Teide staat de twee na hoogste vulkaan ter wereld. De sneeuw op de top naast de uitgeharde lavastromen die via de hellingen omlaag vloeien bieden een fascineren aanzicht.

wandelvakantie tenerife parque nacional del teide sendero ucanca 6

Heb je minder tijd? Pak dan de kabelbaan omhoog. Vanaf het bovenste station op 3.555 meter hoogte loop je te voet over de krater naar het hoogste punt. Deze beklimming duurt zo’n 40 minuten. Een uit­dagende tocht, eenmaal boven is de voldoening groot. Op een heldere dag kun je genieten van het zicht op Gran Canaria, La Palma, El Hierro en La Gomera, naast natuurlijk Tenerife zelf dat aan je voeten ligt.

Aanrader

Een absolute aanrader is een overnachting in 3.270 meter hoge berghut Refugio de Altavista. In de berghut krijg je beddengoed en kun je vloeibare levensmiddelen in de keuken opwarmen. De tarieven liggen tussen 10 en 20 euro, te reserveren via telefericoteide.com/altavista.

Samara

Een prachtroute om het nationaal park te ontdekken is Samara. De afstand is maar 5,1 kilometer lang. Maar vergis je niet! Het hoogste punt is 2103 meter en het laagste punt is 1873, dat is met een stijging en daling van 308 meter een ware kuitenbijter.

Tip

Loop deze route bij zons­ondergang. Neem dan wel hoofdlampen mee voor de terugweg. Vind je het toch te kort? Dan vindt je aansluiting op de route Abeque.

Als je de hoogtes van Tenerife in lente bewandelt, heb je het geluk de schitterende tajinaste rojo te zien. Dit tapijt met zijn duizenden piepkleine dieprode bloemetjes kan wel drie meter hoog worden. Een andere plant, het teideviooltje, is het trotse embleem van het park. Deze dappere plant groeit alleen boven de 2.500 meter hoogte.

Een groot deel van de insecten die je hier ziet, vind je nergens anders. Net als de unieke reptielen, zoals de Canarische hagedis, de Delalandes-gekko of de Gran-Canariaskink. Ook voor vogelliefhebbers hebben we goed nieuws: hier vind je de torenvalk en de klapekster, de Tenerifse blauwe vink vind je nergens anders op de wereld.

wandelvakantie tenerife parque nacional del teide ex narices del teide samara

Meer dan wandelen alleen

Naast de talloze wandelingen biedt het eiland heel veel vertier. Wat te denken van het observatorium? Hier heb je de helderste hemel om de sterren waar te nemen. Of wie het dichter bij de grond wil houden gaat naar de botanische tuin om daar plantensoorten van het Canarische hooggebergte te bestuderen.

Wat je ook wilt gaan doen, de twee bezoekerscentra zijn een goed startpunt. Het bezoekerscentrum van El Portillo toont de geologische geschiedenis van het park en de relatie tussen de dieren die er wonen en hun omgeving. Het bezoekerscentrum Cañada Blanca toont de wisselwerking tussen de mens en Las Cañadas en El Teide.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Paradijselijke wandelopties

Een volledige onderdompeling in de wilde natuur van het nationale park is mogelijk dankzij een wandelpadennetwerk met goede bewegwijzering waarop je zelf de route kunt bepalen. Begeleiding door een officiële gids is ook mogelijk. De tochten verschillen in lengte, duur en moeilijkheidsgraad. Deze is aan te vragen bij het kantoor van het nationale park via 922 92 23 71 of via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of in de bezoekerscentra.

Wandelingen met gids vanuit het kantoor in Portillo:

  • Arenas Negras 2-2,5 uur
  • La Fortaleza 3,5 uur
  • Risco Verde 3 uur.

Vanuit bezoekerscentrum Cañada Blanco:

  • Roques de García 2-2,5 uur
  • Degollada de Guajara 3,5 uur
  • Guajara 5-6 uur.
  • Vanuit beide punten is er een wandelroute naar Siete Cañadas 4-5 uur (alleen heen).

Reserveer op tijd

Zin om de top van Tenerife te beklimmen? Speciale toestemming vooraf is noodzakelijk. Dat kan via www.reservasparquesnacionales.es. Het is aan te raden om een of twee maanden van tevoren te reserveren, al naargelang de tijd van het jaar. De toestemming is gratis en geldt alleen voor de afgesproken datum.

Tip

Als je de nacht doorbrengt in de berghut Refugio de Altavista hoef je geen toestemming te vragen om de top te beklimmen en de zonsopgang te zien. Je moet dan wel vóór negen uur ‘s morgens het pad verlaten. Met andere woorden: sta vroeg op, klim omhoog en kom zo snel mogelijk weer terug!

Meer informatie vind je op de nederlandstalige website van Turismo de Tenerife

 

wandelvakantie tenerife parque nacional del teide samara3

Deel dit artikel