Het is een relatief onontdekt stukje Spanje, maar met vele beschermde natuurparken en een ligging aan de Costa Verde, is Asturië met gemak één van de mooiste regio’s van het land. In het groene hart van Asturië nodigt natuurpark Somiedo uit tot een wandelreis met echte natuurbeleving...

Trekkend over oude Romeinse wegen naar bergtoppen en door stille valleien, waar zelfs de beer zich nog laat zien.

Het groene paradijs

Het Noord-Spaanse Asturië wordt ook wel het groene paradijs genoemd en bij aankomst in de regio is direct duidelijk waarom. De natuur is hier het hele jaar door weelderig met een grote diversiteit aan landschappen. Natuurpark Somiedo is misschien wel de beste plek om je daarin onder te dompelen. Hier is het landschap groen en grillig, lieflijk én ruig. Het ene moment lijk je in Zwitserland te staan, wandelend over groene weides met besneeuwde bergtoppen aan de horizon. Dan weer waan je je in de Schotse hooglanden, omringd door glooiende heuvels en ruwe rotsen. Het mooiste van alles is juist die verrassing, want op de Spanjaarden na, zijn er nog weinig wandelaars die weten wat Asturië te bieden heeft.

wandelvakantie betterplaces spanje vogelspotten

Spectaculair: vogels spotten in de Somiedo

Wandelen langs hoogtepunten in Somiedo

De belangrijkste plaats in het Somiedo natuurpark is Pola de Somiedo, een uitstekende uitvalsbasis voor een wandelreis in Spanje. Hiervandaan kan je prachtige routes lopen, waaronder door de Valle de Lago; één van de meest pittoreske gehuchten in het gebied. Tijdens een wandelreis in dit deel van de Spanje kan een klim naar de hoogste berg Pico el Cornón niet ontbreken. Een goed gemarkeerd pad leidt naar de top op 2194 meter hoogte, waar je uiteraard wordt beloond met prachtige uitzichten. Vergeet onderweg niet naar boven te kijken want Somiedo is geliefd onder roofvogels, waaronder de steenarend, vale gier en lammergier. Een spectaculair tafereel als je die tussen de bergen ziet rondcirkelen! Kenmerkend voor de valleien in Somiedo zijn ook de uitgestrekte bremvelden. De maand juni is een fantastische tijd voor deze wandelreis in Spanje, als de brem in bloei staat en de landschappen het kleurrijkst zijn.

wandelvakantie betterplaces spanje beer

In Asturië kan je nog beren in het wild zien...

Bivakkeren en beren spotten

Niet alleen de diversiteit in natuur is een reden dat Asturië een geweldige bestemming is voor een wandelreis in Spanje; ook is het één van de weinige plekken in Europa waar je nog beren kunt zien in het wild. Tussen april en september kan je met een ervaren gids op pad om deze indrukwekkende dieren te spotten. Een andere unieke ervaring is een overnachting in de openlucht. Somiedo staat bekend om de traditionele Teitos; met brem bedekte hutten op open plekken in de natuur, waar van oudsher de herders verbleven wanneer ze hun vee lieten grazen in de velden. In het gehucht Braña del Cuerragu kan je op zo’n plek bivakkeren onder de sterrenhemel. De overnachting is basic, maar bezorgt je wel de ultieme natuurbeleving!

wandelvakantie betterplaces spanje sterren

Bivakkeren onder een fantastische sterrenhemel

Ga mee op wandelreis in Spanje met Better Places

De diversiteit van Noord-Spanje kan je optimaal beleven tijdens een wandelreis in Spanje met Better Places. Bij deze reisorganisatie boek je wandelreizen in een kleine groep van maximaal 8 tot 12 deelnemers en onder begeleiding van een ervaren gids. De wandelreizen hebben altijd een persoonlijk karakter en je overnacht onderweg in kleinschalige accommodaties.

TIP

San Sebastián is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Zo begin je comfortabel aan je wandelreis in Spanje én houd je de CO2-uitstoot van je reis lekker laag. Vanuit Nederland pak je de trein naar Parijs, waar je overstapt met als eindpunt het Franse Hendaye. Vanaf daar brengt de metro je in 20 minuten naar San Sebastián.

Tijdens een 9-daagse wandelreis in Spanje bezoek je alle bovengenoemde plekken. Je start in de mooie en gastronomische kuststad San Sebastián, beleeft een unieke dag met beren spotten en bivakkeren midden in de natuur en verblijft in totaal 4 nachten in Pola de Somiedo. Vanuit deze uitvalsbasis maak je wandeltochten langs de mooiste plekken in het natuurpark. De reis wordt wederom afgesloten met een dag aan de kust in San Sebastián. Deze wandelreis in Spanje wordt begeleid door gids Sofia, die zelf uit de berglanden komt en Somiedo als geen ander kent.

Lees meer over deze wandelreis in Spanje op de website van Better Places

 

wandelvakantie betterplaces spanje zonsondergang

Zonsondergang

Deel dit artikel