Kassel is vooral bekend als sprookjesstad, omdat de gebroeders Grimm hier hun sporen hebben nagelaten. In combinatie met sprookjes is Kassel ook een ideale wandelstad.

Wie dat wil ervaren kan etappes volgen over de Kasselsteig, een 160 kilometer lange wandelroute rondom de stad.

De Kasselsteig bestaat uit twaalf etappes die grotendeels over het middelgebergte lopen. Hierdoor is voortdurend uitzicht op de stad, maar ook op omliggende steden en dorpen en verre uitzichten naar bijvoorbeeld Meissner, het Kellerwald en het Rothaargebergte.

Sprookjes

Op deze route komen de sprookjes uit de boeken van de gebroeders Grimm helemaal tot leven in het land van Vrouw Holle. De landschappen met de rotsen zijn nog precies hetzelfde als in de sprookjes. Veel heuveltoppen zijn ontstaan als vulkaankegels en bestaan uit basalt, de donkerkleurige zeshoekige stenen zijn overal te vinden langs de wandelpaden.

De route kruist de vallei van de Fulda, gaat door het charmante Niestedal en de schilderachtige vallei van Bauna en leidt door eeuwenoude cultuurlandschappen. Lopend over dit wandelpad leer je veel over de geschiedenis rond Kassel, die teruggaat tot in de prehistorie. Die geschiedenis is ook te lezen op panelen langs de route die langs historisch interessante plekken staan.

stedentrips kassel wandelvakantie

Bergpak Wilhemshöhe

Een fraaie plek om in de stad te wandelen is het bergpark met het slot Wilhelmshöhe. De stijl van het park veranderde tijdens de Verlichting van barok tot een Engelse landschapstuin. Beeldbepalend in dit park is Hercules. Deze Griekse halfgod is er in 1701 door landgraaf Karl von Hessel-Kassel indrukwekkend neergezet.

Het koperen beeld rust op een reusachtig kunstwerk en piramide en heeft al meer dan 300 jaar uitzicht over Kassel. De landgraaf bedacht de waterlopen en watervallen, waar over een lengte van 12 kilometer meer dan 750.000 liter water naar de voet van de heuvel stroomt en door de kracht een 52 meter hoge fontein ontstaat. Deze waterspelen worden in de maanden mei tot en met oktober op zondag en op woensdag opgevoerd. Het monument en het park eromheen staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Andere routes

De wandelaar die Kassel en omgeving wil verkennen hoeft niet alleen over de Kasselsteig te wandelen. In deze omgeving zijn meerdere premiumwandelpaden, zoals de Grimmsteig en de Habichtswaldsteig. Deze routes komen elkaar af en toe tegen en kruisen elkaar ook, waardoor het mogelijk is om eens een andere etappe te volgen.

Wandelen in en rond Kassel

  • Naast het park Wilmhelmshöhe heeft Kassel ook het staatspark Karlsaue.
  • Rond Kassel zijn diverse langeafstandswandelroutes: Kasselsteig: www.kasselsteig.de , de Grimmsteig: www.grimmsteig.de en de Habichtswaldsteig: www.habichtswaldsteig.de

Musea

  • Kassel heeft vele musea, waaronder een van de grootste collecties schilderijen van Rembrandt in Duitsland. Deze topstukken hangen in de Gemäldegalerie Alte Meister.
Deel dit artikel