De laatste jaren ontwikkelt Luik zich op het vlak van mobiliteit en cultuur. Het station, de wandelroutes en musea zoals La Boverie. Luik is daarbij een afwisselende stad om te voet te ontdekken.
Het Louvre in Luik
Op 5 mei is La Boverie geopend. Het museum heeft een rijke eigen collectie - met Chagall, Delvaux, Magritte, Picasso en Monet - en heeft een samenwerking met het Louvre. Vanuit Guillemins loop je over de nieuwe loopbrug zo naar het eilandje in de Maas waar het museum ligt. Architect Ricciotti, bekend van het Mucem in Marseille, voegde met veel glas en respect voor het oude gebouw een nieuwe vleugel toe. In het café van het museum serveert men onder andere een heerlijke cappuccino in de hippe serre of op het buitenterras. Het park eromheen is ook opgeknapt en de inwoners van Luik waren er als de kippen bij om lekker te wandelen, op een bankje te zitten of een picknick te organiseren. La Boverie is dé nieuwe plek van Luik. De afgelopen jaren werd ook al het Grand Curtius museum heropend met zijn rijke collectie Oudegyptische kunst, glaswerk, kerkelijke kunst en een imposante verzameling Empire pendules. En vlakbij Place Saint Lambert geeft het vernieuwde Museum van het Waalse Leven een inkijkje in het leven in Wallonië vanaf de 19e eeuw tot vandaag. Vergeet ook niet de schitterende glas-in-lood ramen van de kathedraal Saint Paul.
Adembenemend station
Het futuristische station Guillemins is een geweldige entree van de stad, bedacht door architect Calatrava. Een ruimtelijke en lichte constructie. Daarvandaan kom je wandelend vanzelf in het centrum met de wijk Le Carré. In dit voetgangersgebied rijgen de boetiekjes en winkels vol culinaire specialiteiten zich aaneen. Het is echt buitenland. Om je heen spreekt iedereen gezellig Frans. In de cafeetjes en op terrasjes drinken dames en heren een biertje of glaasje bubbels. Hipsters kom je natuurlijk tegen in Liège Cité Miroir, het gloednieuwe cultuurcentrum in een voormalig zwembad.
Wandelstad
Luik is een goede wandelstad. Door de Outremeuse, de volkswijk die het decor vormde voor de Maigret-detectives van schrijver Simenon. Een bronzen beeld van de schrijver zit op een bankje naast het stadhuis. Simenon heeft glimmende knieën door alle mensen die op zijn schoot klimmen en zo een foto nemen. Of iets pittiger naar de helling van de citadel via de trap van Montagne de Bueren (373 treden!) of via groene paadjes door de tuinen op de hellingen. Boven heb je zicht op de lappendeken van dakpannen en de Maas. De terugweg kan via een pad dat uitkomt achter het Place Saint Lambert.
Boulets Liégeois
De Luikenaar houdt van lekker eten en drinken en de specialiteiten van de stad vind je in vrijwel elk restaurant op het menu. Boulets Liégeois (gehaktballetjes in Luikse saus), salade Liégeoise en café Liégeois. Of koop de Jambon d’Ardenne van André, de macarons van Darcis en de chocolade van Galler. Net als de verse Luikse gesuikerde wafels: smullen maar! In de cafés is het lokaal gebrouwen Curtius bier een aanrader of één van de vele pékèts, een jenever in oneindig veel smaakvarianten.
Italië op de markt
Op zondagmorgen loop je natuurlijk over de markt La Batte, de oudste en grootste zondagsmarkt van België. De markt strekt zich uit op de kades van de Maas en is geliefd tot ver over de grens. Je ziet er kleding, brocante en verse producten als olijven, kazen, worstjes, groenten en fruit. Kleine tip: de Italiaanse delicatessen. Veel Italianen zijn ooit naar deze contreien gekomen voor het werk. En ja, het lekkere eten reisde met hen mee. Heerlijk om voor thuis zo’n streng goede knoflook mee te nemen of een geurig worstje. Luik is de afgelopen 10 jaar veranderd. De grijze sluier is weg, wat er voor terug is gekomen straalt een zelfde lichtheid en hedendaagsheid uit als het nieuwe station Guillemins.
Tips
- Overzicht langeafstandspaden langs of door Luik: www.groteroutepaden.be
- Het boemeltje uit Maastricht rijdt elk uur naar Liège-Guillemins station
- De winkel van Wattitude aan de Rue Souverain Pont met food, fashion en design ‘Made in Wallonia’ www.wattitude.be
- Hippe cafés en evenementen op www.visitezliege.be