Wandelen door de Oostvaardersplassen

Almere is de jongste en groenste stad van Nederland! Wil je Almere écht ontdekken? Trek dan je wandelschoenen aan. Almere heeft prachtige wandelroutes. Dwars door bijzondere woonwijken met moderne architectuur. Door unieke natuurgebieden en langs uitgestrekte wateren. Geniet van de rust, de ruimte en fraaie vergezichten.

Natuurwandelingen

Zoek jij graag de rust en stilte in de natuur op? Tussen Almere en Lelystad ligt het grootste man-made natuurgebied ter wereld: de Oostvaardersplassen. In dit unieke moerasgebied leven duizenden ganzen en watervogels, wilde heckrunderen, konikpaarden en edelherten. De Oostvaardersplassen is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land, het jongste nationaal park van Nederland. Met een beetje geluk zie je hier de zeldzame zeearend. Of sta je zomaar oog in oog met een vos.

stedentrips almere wandelen in de oostvaardersplassen rv maarten feenstra 29

Het is heerlijk wandelen in het grootste man-made natuurgebied ter wereld © foto Maarten Feenstra

Een goed startpunt van je bezoek aan de Oostvaardersplassen is Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Hier kun je ook genieten van een kopje koffie of uitgebreide lunch, aan het begin of einde van je wandeling, met prachtig uitzicht over het gebied.

stedentrips almere oostvaardersplassen almerecitymarketing bdd 07.09.21 hr 7

Genieten van een prachtig vogelrijk uitzicht 

Ook leuk om te ontdekken is natuurgebied de Lepelaarplassen. Dit gebied is ook onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. De Lepelaarplassen is een echt vogelparadijs. Er komen meer dan 300 soorten vogels voor. Lange tijd leefde hier een grote kolonie lepelaars. En nog steeds komen deze witte moerasvogels af en toe langs. Andere vogels die je hier kunt spotten zijn de roerdomp, aalscholver, grote zilverreiger, dodaars en ijsvogel. Trouwens, ook de bever is hier actief.

Een wandeling door de Lepelaarplassen is een unieke belevenis. Je komt langs plassen, ruige rietvelden en natte graslanden. Zoek langs de oever naar beversporen en spot vogels vanuit de observatiehutten. Geniet van de rust en de weidse uitzichten over het water. Je waant je in een compleet andere wereld.

stedentrips almere lepelaarplassen rv met naamsvermelding maarten feenstra 11 1

De Lepelaarsplassen © foto Maarten Feenstra

Bos- en Buitenroute – 11 km

Deze wandeling start bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Tijdens de route ontdek je Oostvaarderplassen Almere, de indrukwekkende architectuur in de Sieradenbuurt en het Kotterbos.

Ga hier naar de route

Oerbosroute in het Wilgenbos – 4 km

Het Wilgenbos is een echt oerbos, dat op natuurlijke wijze is ontstaan. Verharde paden vind je hier niet. De meeste paden bestaan uit gras of klei en zijn niet vlak of egaal. Trek dus goede wandelschoenen aan!

Ga hier naar de route 

Stadswandelingen

Hou jij meer van stadswandelingen? Ontdek dan de bijzondere Architectuur in Almere Centrum of bekijk een van de interessante woonwijken. Almere is pas zo’n halve eeuw jong. En dat zie je! Verwacht hier geen historisch centrum met eeuwenoude grachten en monumentale panden. Toch valt er ook in Almere op architectuurgebied veel te ontdekken. De stad is rijk aan moderne, bouwkundige hoogstandjes ontworpen door wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas, René van Zuuk en Herman Hertzberger. Geen wonder dat Almere ook architectonisch gezien een internationaal geprezen bestemming is. Ga op expeditie, en ontdek het ‘architectuurmuseum in de open lucht’.

stedentrips almere architectuur almerecitymarketing bdd 070921 drone hr 6

Bijzondere architectuur in Almere 

Trek gekregen? Neem dan plaats op de vele terrassen in het centrum van Almere of bezoek de restaurants op restaurantplein Belfort en de Grote Markt.

Bekijk hier alle restaurants 

Architectuurwandeling door Almere – 7 km

De meest bijzondere gebouwen in Almere Centrum zijn met elkaar verbonden via deze stadswandeling, die je dwars door het centrum en Filmwijk leidt. Liever op pad met een gids? Reserveer je tour bij VVV Almere (De Diagonaal 199).

Ga hier naar de route

Wandelroute City roots door Almere Haven – 7 km

Tijdens deze wandeling ontdek je Almere Haven, het oudste stadsdeel van Almere. Je komt langs het strand, loopt dwars door het centrum van Almere Haven en langs de altijd bruisende Havenkom.

Ga hier naar de route

Wandelroute Oosterwold – 8 km

In woonwijk Oosterwold is alles nét even anders. De bewoners hebben alle vrijheid gekregen om hun eigen droom waar te maken. En dat is te zien. De New York Times noemde Oosterwold ‘the most planned unplanned place around’ en tijdens deze wandeling wordt duidelijk wat hier mee wordt bedoeld. De wandeling is ongeveer 8 km en komt langs verrassende plekjes. Er is veel natuur in Oosterwold maar de echte verrassing zit hem eigenlijk in de bouwwerken.

Ga hier naar de route 

Toeristische Overstappunt (TOP)

Een TOP is het perfecte startpunt van je fiets- of wandeltocht. Bij een TOP kun je je auto parkeren om daarna te voet of te fiets verder te gaan. Vanaf een TOP starten verschillende fiets- en wandelroutes. Je herkent een TOP aan de cortenstalen infozuil van bijna 3 meter hoog. In Almere hebben we twee TOP’s!

stedentrips almere top oostvaardersplassen rv onder naamsver roxanne overdijk 2 1

TOP Oostvaardersplassen Almere bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders © foto Roxanne Overdijk

  • TOP Kemphaan is een toeristisch overstappunt op Standslandgoed de Kemphaan. Hier starten diverse fiets- en wandelroutes. Je vindt het TOP vlak na de entree van het stadslandgoed (bij de N305) en voor het Buitencentrum van Staatsbosbeheer (Kemphaanpad 4).
  • TOP Oostvaardersplassen Almere ligt bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Dit is het ideale startpunt om het unieke natuurgebied de Oostvaardersplassen te ontdekken (Oostvaardersbosplaats 1)

Kijk hier voor meer inspiratie en nog meer wandelroutes 

Deel dit artikel