Kroontjesbunker in Den Helder

Den Helder heeft een rijke maritieme en culturele historie. De vorm van de stad is grotendeels bepaald door de aanleg van de stelling van Den Helder. Wandel langs duinen, forten, bunkers en over de dijk met een geweldig uitzicht op de Noordzee en de Waddenzee.

Dit gevarieerde aanbod geeft elke wandelliefhebber de kans om zijn of haar hart op te halen in Den Helder.

In de voetsporen van Napoleon langs de Stelling Den Helder

Met aan drie kanten zee, kent Den Helder een unieke ligging. Napoleon zag in 1811 deze plek langs de kust als het ‘Gibraltar van het Noorden’ en stationeerde er de marinevloot, die nu al twee eeuwen Den Helder kenmerkt. Ook liet hij Fort Kijkduin bouwen. Hedendaags een prachtig fort om te bezoeken waar je meer te weten komt over de functie van het fort tijdens de tijd waarin Napoleon in Den Helder was en de Tweede Wereldoorlog. Over de Tweede Wereldoorlog kun je meer informatie vinden in het nabijgelegen Atlantikwall Centrum. Voor de verdediging van de oorlogs­haven liet Napoleon, naast Fort Kijkduin, meerdere forten bouwen. Deze forten werden later verbonden door een liniedijk; samen vormen ze de Stelling Den Helder.

stedentrips dehhelder fort kijkduin en fortwachtershuisje

Fort Kijkduin en fortwachtershuisje

11 kilometer wandelen

Wandel mee in de voetsporen van Napoleon en maak kennis met het militaire inzicht van één van de grootste strategen die Europa heeft voortgebracht. De Napoleonroute is een wandelroute van ongeveer 11 kilometer over de historische verdedigings­werken. Langs de route ontdek je niet alleen fraaie plekken, uitzichten en historische feiten. Je komt langs diverse bouwwerken uit de Franse tijd, Neder­landse verdedigingswerken en vele Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook loop je langs een gedeelte van de liniedijk, dat begin 2009 in ere is hersteld. Lees meer over deze verrassend groene route op de website van Den Helder.

Beleef deze stoere en maritieme stad te voet en ontdek met eigen ogen de verborgen parels!

stedentrips denhelder fort kijkduin

Fort Kijkduin

Bijzonder overnachten

Den Helder biedt naast het wandelen een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden, je komt al snel tijd tekort. Boek daarom een overnachting bij één van de (boeren)campings, B&B’s of hotels en breng een bezoek aan bijvoorbeeld het Reddingmuseum, de botanische tuin Hortus Overzee, Fort Kijkduin of het Marine­museum. Wil je jouw overnachting extra bijzonder maken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden tot het overnachten in een fortwachters­woning, de oude kustwachttoren of in een hooiberghut.

stedentrips denhelder oude rijkswerf willemsoord

Oude Rijkswerf Willemsoord1.1 ditisdh logorgb ditis

Meer informatie, routes en activiteiten in Den Helder?

Kijk op de website van Den Helder 

 

 

 

 

Deel dit artikel