Wandel stad en land af op de Veluwe

Als je aan een stedentrip denkt, denk je niet meteen aan de Veluwe. Toch kun je aan de randen van de Veluwe stad en land heel goed in één wandeling combineren. Heb je een paar dagen de tijd? Dan kun je elke dag een ander aspect ontdekken op de Noord-Oost Veluwe.

Hanzestad Hattem

Dat Hattem een stad is, zelfs een Hanzestad, dat is wel bekend. Dat het op de Veluwe ligt is misschien wat minder bekend. In en rondom Hattem zijn daardoor tal van wandelingen mogelijk. Leer alles over de geschiedenis van Hanzestad Hattem door mee te gaan met een stadswandeling met een ervaren gids. Liever zelf op pad? Download de podwalks app van Het verhaal van Nederland en luister naar het geschiedenisverhaal ingesproken door Daan Schuurmans. Het fijne aan Hattem is de compactheid. Vanuit het mooie historische centrum wandel je zo naar de IJssel of naar de bossen van de Veluwe.

stedenspecial hattem dijkpoort 1x2a7048

Hattem, de Dijkpoort

Boerenland en landgoederen van Heerde

In het Oosten de IJsselvallei en in het Westen de bossen van de Veluwe. Daartussen bevinden zich uitgestrekte boerenlandschappen en oude landgoederen. Dat klinkt als een onoverbrugbare afstand, maar niets is minder waar. Door een mooi netwerk van klompenpaden worden al deze gebieden slim ontsloten.

Het Vosbergenpad in Heerde is een klompenpad dat landgoed Vosbergen, landerijen, bebouwd gebied en Veluwse bossen met elkaar combineert. Ook het Horsthoekerpad gaat door weilanden en combineert dat met de weilanden van landgoed de Bonenburg, bossen van De Dellen en de heide van de Renderklippen.

stedentrips landgoed bonenburg heerde foto anne braam 13

Landgoed Bonenburg in Heerde © foto Anne Braam

Kasteel in Vaassen

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch in Vaassen ligt in een prachtig oud parkbos met waterpartijen, slingerende paden, verrassende doorkijkjes, rododendrons en weilanden. Ontdek met de audiotour de geschiedenis van het kasteelpark of bezoek de Landwinkel waar verschillende wandelroutes zijn te verkrijgen. Je vindt er ook een nieuwe wandelroute langs Veluwse grafheuvels, dat zijn prehistorische begraafplekken uit de Late Steentijd, Bronstijd en IJzertijd. De grafheuvellijn tussen Epe en Vaassen is heel bijzonder. Dit komt doordat hier bijna 50 grafheuvels op één lijn liggen. Je komt langs ondergrondse vitrines, die je allerlei bijzonderheden over het verleden vertellen. Je haalt de informatie zo letterlijk naar boven en leert wat we nu weten over de wereld onder de grafheuvels.

stedenspecial heerde cannenburch vaassen carel tijssen

Kasteel De Cannenburch in Vaassen © foto Carel Tijssen

Maarten van Rossumpad

Krijgsheer Maarten van Rossum bouwde in Vaassen kasteel de Cannenburch in de 16e eeuw. De interessante sporen die Maarten van Rossum heeft achtergelaten zijn aaneengeregen tot een Lange Afstands Wandelroute van 385 km lang. Het pad van Den Bosch naar Steenwijk gaat langs rivierdorpen en kastelen en kruist Epe, Heerde en Hattem.

Wandel van bed naar bed

Wandel van natuurhuisje naar Bed & Breakfast naar hotel. Op de Noord-Oost Veluwe zijn tal van overnachtingsmogelijkheden voor de wandelaar die een wandeltocht van meerdere dagen onderneemt. Je ontbijt staat in de ochtend voor je klaar. Daarna is het wandelschoenen aan en gaan!

stedentrips hattem wandelaars bij klompenpad bord

Wandelaars bij een informatiebord van een Klompenpad in Hattem

Klompenpaden

In Gelderland en Utrecht worden meer dan 100 klompenpaden door vrijwilligers aangelegd en onderhouden. Deze paden zijn 10 tot 15 kilometer lang en gaan over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland. Gemarkeerd in het landschap met afbeeldingen van klompjes vergezeld met achtergrondinformatie uit de klompenpaden app of de flyer wandel je deze vriendelijke rondes door het ommeland. In Heerde, Epe en Hattem zijn meerdere klompenpaden te vinden. 

Tip!

Wandelroutes die gemarkeerd zijn, kun je terugvinden op de wandelkaart Noord-Oost Veluwe. Te koop in de webshops van VVV Epe, Visit Hattem en Visit Heerde of in hun verkooppunten.

Alles over Hattem vind je hier

Alles over Heerde vind je hier

Alles over Epe vind je hier

Deel dit artikel