Kleurrijke steegjes in het historische centrum van Zutphen

We gaan ver terug in de tijd, naar de middeleeuwen. In die tijd waren de Hanzesteden machtige handelscentra terwijl Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpen waren. De veertiende eeuw wordt ook wel Zutphens gouden eeuw genoemd.

Bij een bezoek aan Zutphen zie je nog steeds veel terug uit de welvarende Hanzeperiode, van verdedigingsmuren tot statige koopmanshuizen. Dwalend door knusse steegjes en over de marktpleinen vind je echter niet alleen historie, maar ook hippe winkels en bruisende terrassen. Kortom: een heerlijke mix van oud en nieuw.

5x Zien & Doen in Zutphen

1. Hanze stadswandeling

Wil je meer weten over de Hanze­tijd en al wandelend de hoogtepunten van de stad ontdekken? De stadswandeling Hanzestad Zutphen is voor € 2,- verkrijgbaar bij VVV Zutphen (Houtmarkt 75). Naast deze wandeling zijn er routes in andere thema’s verkrijgbaar, zoals Zutphen Torenstad en Hofjes in Zutphen.

stedentrips zutphen houtmarkt

De sfeervolle Houtmarkt 

2. Kleurrijke ‘stokroos­steegjes’

Kenmerkend voor Zutphen zijn de fotogenieke steegjes en hofjes, midden in het centrum van Zutphen. Neem in de grote winkelstraten een willekeurige afslag en je waant je binnen een paar stappen in een andere wereld. Kleurrijke gevels, monumentale pakhuizen, stokrozen en groene historische hofjes.

3. Walburgiskerk & Librije

De Walburgiskerk is een van de grootste kerken van Nederland. Bewonder hier onder meer een zeldzame 14e-eeuwse kaarsenkroon, prachtige fresco’s en een doopvont uit 1572. Wat deze kerk extra bijzonder maakt, is de Librije. Een middeleeuwse kettingbibliotheek waarvan er nog slechts twee op de wereld bestaan.

4. Sfeervol shoppen

Winkelen in Zutphen is een ontdekkingsreis! Struin door de smalle straatjes en ontdek leuke boetiekjes, hippe conceptstores en speciaalzaken met ambachtelijke producten. Of je nou op zoek bent naar een tas, sieraad, interieurstuk of delicatesse, de gastvrije winkeliers helpen je graag verder.

stedentrips zutphen stedelijk museum zutphen

Het Stedelijk Museum in Zutphen

Beleef de historie in het Stedelijk Museum

In het Stedelijk Museum Zutphen ontdek je de spannende geschiedenis van Zutphen aan de hand van objecten en archeologische vondsten. Wist je bijvoorbeeld dat Zutphen in het jaar 882 werd aangevallen door Vikingen? Deze bijzondere gebeurtenis wordt in het museum als crimescene getoond.

Plan je bezoek

Wil je weten wat er nog meer te zien en beleven is in Zutphen of tips over bijvoorbeeld overnachten?
Ga naar www.inzutphen.nl en plan je bezoek. Zien we je snel?

Deel dit artikel