Wandelen langs de Berkel © foto Joost Wiltink

De Berkel is een kleine rivier die ontspringt in het Duitse Billerbeck en bij Zutphen in de IJssel uitmondt. Vroeger was het een druk bevaren handelsroute. Berkelschippers manoeuvreerden hun volgeladen platbodemscheepjes, de Berkelzompen, over het woelige onvoorspelbare water.

Nu meandert het riviertje vriendelijk door het landschap. De loop wordt deels in oude glorie hersteld en er is ruimte voor nieuwe natuur. Een fijne plek voor een lange wandeling.

Berkelpad

Het Berkelpad slingert zich door het stroomdal van de Berkel. In totaal telt het pad 165 kilometer, verdeeld over 12 etappes. De twee etappes tussen Lochem en Zutphen, samen 23 kilo­meter, zijn uitstekend te combineren tot een sportief dagje uit. Start en einde is altijd bij een treinstation of bushalte. De route is niet bewegwijzerd, wel uitstekend beschreven.

stedentrips kleine markt lochem hugolien nobel

De Kleine Markt in Lochem © foto Joost Wiltink

Landstad Lochem

Op de oevers van de Berkel omringd door bossen en landerijen ligt het oude stadje Lochem. Het is de grootste kern in de gelijknamige gemeente, die in 2022 is uitgeroepen tot ‘Wandelgemeente van het jaar’. Aan de voet van de toren van de Gudula kerk ligt de Kleine Markt, het kloppend hart van het centrum. Leuke winkelstraatjes komen er samen en er zijn volop terrasjes om te genieten van een hapje of drankje. Leuk om de dag te beginnen met een kopje koffie.

Over het trekpad

Vanuit Lochem gaat de route eerst een stukje door de bebouwde kom. Al snel maken de stenen plaats voor het oude trekpad langs de Berkel. De rust daalt neer en het landschap neemt het ritme over. Na een tijdje zie je aan de overkant het Staringkoepeltje. Om een kijkje te nemen help je jezelf met het trekpontje naar de overkant. Daarna volg je het pad langs de Berkel over de landgoederen Velhorst en de Ehze om het pittoreske Almen binnen te wandelen.

stedentrips lochem staal staring stan bouman

Een bezoek aan STAAL is zeer de moeite waard © foto Stan Bouman

Berkelruïne

Met een goed gevulde maag vervolg je de route langs de sterk meanderende Berkel via de landgoederen De Velde, De Voorst en Baank richting Zutphen. Via singels en stadswallen brengt de route je langs de bekende Berkelruïne, de Waterpoort. Je bevindt je nu in het levendige centrum van Hanzestad Zutphen.

Tip!

Ga lunchen in de theetuin bij de Hoofdige Boer en breng een bezoek aan STAAL. In het museum beleef je de liefde van dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring voor het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek.

Meer info vind je op www.berkelpad.nl of www.vvvlochem.nl

Deel dit artikel