Uitzicht op Burg Mildenstein aan de Mulde © foto LTM/PUNCTUM

Grootsteedse geneugten en uitzonderlijke natuurontdekkingen… In de traditionele en moderne regio aan de poorten van cultuurstad Leipzig liggen natuurbelevenissen, cultuurgenot en vrijetijdspret heel dicht bij elkaar.

Een goed ontwikkeld netwerk van wandelpaden meandert door de bosgebieden van de Dübener en Dahlener Heide, de wilde en romantische rivierlandschappen aan de Mulde en Zschopau en het moderne waterlandschap in het Leipzig Neuseenland. Bovendien is de dichtheid aan kastelen en paleizen nergens anders in Saksen zo hoog als in deze regio. Dankzij de goed ontwikkelde wandelpaden kunnen actieve toeristen de omgeving op ‘Schusters Rappen’ verkennen. Hier is een selectie van vijf van de meest populaire wandelroutes in Leipzig en omgeving.

wandelvakantie stedentrips leipzig heide biber tour foto thomas bichler www.best of wandern.de

Onderweg tijdens de kwaliteitswandelroute Heide-Biber-Tour © foto Thomas Bichler/www.best-of-wandern.de

Kwaliteitswandelroute Heide-Biber-Tour

Tussen de kuuroorden Bad Düben en Bad Schmiedeberg loopt in totaal 30 kilometer van de gecertificeerde kwaliteitswandelroute Heide-Biber-Tour. Bij de start, het natuurparkhuis in Bad Düben, komen natuurliefhebbers meteen in de stemming voor de komende wandeling. Met een beetje geluk kunnen wandelaars niet alleen de bevers bewonderen waar het gebied - Biber - zijn naam aan te danken heeft, maar ook ooievaars en kraanvogelszijn te zien vanaf heide- en bospaden. Naast de aantrekkelijke natuur en landschap biedt de wandelroute ook cultureel veel interessants. Zo passeert de route de laatste producerende kolencentrale in de Dübener Heide aan de Eisenhammer. Er is een uitkijktoren voor bevers in de buurt. Het kuurpark in Bad Düben, de burcht Düben, het museumdorp aan de Obermühle en de waterburcht Reinharz maken het aanbod compleet.

wandelvakantie stedentrips leipzig lutherweg sachsen foto wolfgang siesing

Wegmarkering van de Lutherweg © foto Wolfgang Siesing

In de voetsporen van de reformatie

De Lutherweg in Saksen, gemarkeerd met een groene ‘L’ op een witte achtergrond, is een spirituele rondweg door de schilderachtige regio Leipzig. Het verbindt steden, plaatsen en plaatsen waar Maarten Luther en zijn metgezellen werkten. Saksen wordt beschouwd als het moederland van de reformatie. In 1519 vond het zogeheten Leipzig dispuut plaats op het kasteel Pleissenburg in Leipzig, waarna lutherse ideeën verspreid werden. In Leisnig ontwikkelde Luther in 1523 het Leisniger-kastensysteem, de oudste protestante krant ter wereld. In de steden Torgau en Eilenburg stelden inwoners zich al heel vroeg open voor de reformatie. Katharina von Bora, de latere vrouw van Luther, woonde in het Nimbschenklooster. Elisabeth von Rochlitz was actief in de steden Rochlitz en Kriebstein en zorgde met haar energieke optreden voor verdere verspreiding van de reformatie in haar woongebied. De Luther-route in Saksen is ook nauw verbonden met het netwerk van paden in Saksen-Anhalt en de Luther-route in Thüringen.

wandelvakantie stedenspecial burg kriebstein luftaufnahme quer ltm www.b ack packer web

Uitzicht tijdens de rondwandeling bij de Kriebstein Dam © foto Steve Hänisch/www.back-packer.org

Rondwandeling bij de Kriebstein Dam

Hollywood-gevoel in Saksen? Dat krijg je als je een bezoek brengt aan Kasteel Kriebstein in de gelijknamige gemeente op ongeveer een uur rijden van Leipzig. Kasteel Kriebstein stond al model voor de internationaal geprezen film ‘Grand Budapest Hotel’ en torent indrukwekkend uit boven de rivier de Zschopau. Het oerromantische Zschopautal kan te voet worden ontdekt aan de hand van een ongeveer zeven kilometer lange rondwandeling. Verschillende uitkijkpunten onderweg nodigen uit tot een ontspannen pauze. Het einde van de route is de oversteek met de veerboot over de Kriebstein Dam. Zomers vinden er musicals en theatervoorstellingen plaats op het podium op het meer van de haven van Kriebstein.

wandelvakantie stedentrips leipzig naturlehrpfad grabschützer see foto christian hüller fotografie

Wandelpad aan de Grabschützer See © foto Christian Hüller Fotografie

Ontspannen bij het Grabschützer meer

Waar mijnbouw meer dan twintig jaar geleden het landschap domineerde, ligt nu rond Leipzig een merenlandschap met een totale wateroppervlakte van bijna 70 vierkante kilometer. Het Leipziger Neuseenland heeft alle voorwaarden voor ontspannen wandelingen langs het water. Bij het Grabschützer meer neemt de natuur de plek over waar lange tijd mijnbouw domineerde. In het gebied zijn intussen 180 vogelsoorten gespot, waaronder zeearenden, boomvalken en wespendieven. Het natuurpad rond het meer heeft veel verrassingen in petto. De geschiedenis van het landschap is te lezen via bijvoorbeeld keien. De achttien natuurpadstations geven informatie over de geschiedenis van het landschap, geologie, ecologie en planten en dieren.

wandelvakantie stedentrips leipzig blick vom albertturm foto thomas bichler www.best of wandern.de

Uitzicht vanaf de Albertturm © Thomas Bichler/www.best-of-wandern.de

Panorama met vergezichten

Jachtslot de Hubertusburg is een van de grootste van Europa. Het is een ideaal vertrekpunt voor een idyllische wandeling door het Wermsdorfer woud. De 312 meter hoge Collm, het hoogste punt in de regio Leipzig, is al van verre te zien. De Alberttoren biedt een geweldig uitzicht op de wijde omgeving. Bij helder weer is zelfs het silhouet van Leipzig te zien met zijn kenmerkende Völkerschlachtdenkmal, het kolossale oorlogsmonument. Op de terugweg richting Wermsdorf word je als wandelaar vergezeld door afwisselende bosgezichten.

Wandelevenementen 2022 en 2023

8 oktober 2022 | HikeDeLuxe

De HikeDeLuxe biedt elke wandelaar een onvergetelijke ervaring. Het wandelevenement begint in de laarzenstad Döbeln. Van daaruit loop je via Leisnig, Grimma en Naunhof naar de culturele metropool Leipzig. Het rijke aanbod van Saksen is te ontdekken via een van de 16 tot 70 kilometer lange wandelroutes. Uiteraard met fijne pitstops voor lekker eten en drinken. Kijk hier voor meer informatie www.hikedeluxe.de

5 tot 7 mei 2023 | 7 meren wandeling

Jaarlijks staan ​​er ongeveer 70 wandeltochten op het programma! Een gevarieerd aanbod om de Markkleeberg en het Leipzig Neuseenland te voet te ontdekken. Een wandelervaring voor elk wat wils, dankzij de langeafstandswandelingen, kindvriendelijke gezinstochten, wandelen met een gids en de wat sportievere actieve wandelroutes. Kijk hier voor meer informatie  www.7-seen-wandern.de

16 tot 18 juni 2023 | Saksische Wandeldag

In Grimma vindt volgend jaar alweer de twaalfde Saksische Wandeldag plaats. Op het programma staan ​​tochten en wandelingen voor groot en klein en jong en oud. De HikeDeLuxe langeafstandswandeling van Dresden naar Leipzig staat ook op het programma deze dagen. Kijk hier voor meer informatie www.grimma.de

Meer informatie

  • email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • website: www.leipzig.travel/wandern

 

Deel dit artikel