© foto TMGS

Dresden behoort tot de meest groene steden op aarde. Ook de omgeving, het Elbland, is bijzonder natuurrijk. Er zijn maar weinig wereldsteden, die een nationaal park en een wijnbouwgebied aan de voeten hebben; Dresden wel. Voor wandelaars valt er veel te genieten met een optimale combinatie tussen natuur en bezienswaardigheden. Pas op: deze afwisselende routes kennen ook de nodige culinaire verleidingen…

  • Tekst door Robert Witsen
  • © foto's  Dresden Elbland enTMGS

In het Elbedal, met zijn aangename zomers, gedijen de druiven uitstekend. Vooral de droge witte wijnen zijn bekend, maar ook de rode en mousserende wijnen hebben een fijnproeversreputatie. Dwars door dit wijnbouwgebied loopt de 90 km lange wandelroute ‘Saksische Wijnwandelweg’ tussen Pirna en Diesbar-Seusslitz.

wandelvakantie stedentrips saksische wijnwandelweg bildrechte tmgs rene gaens 4

Wandelen over de Saksische Wijnwandelweg is werkelijk adembenemend...

Wijnwandelweg: smaakmaker langs de Elbe

De bewegwijzerde Saksische Wijnwandelweg voert via groene wijnhellingen door enkele van de mooiste stadjes van Saksen, zoals het wijnstadje Radebeul, de porseleinstad Meissen en de Saksische hoofdstad Dresden. Kenmerkend is het lichte wandelprofiel en de afwisseling tussen natuur en cultuur. Tijdens het wandelen lonken gezellige terrassen, goede restaurants en wijngoederen die bezoekers ontvangen, zoals Schloss Wackerbarth, Wijngoed Hoflössnitz en Schloss Proschwitz. De evenementen, zoals de open dagen van de wijnmakers in augustus en de wijnfeesten in Radebeul en Meissen (september), geven een extra feestelijk cachet aan een bezoek aan dit wijnbouwgebied.

Naast wijngoederen liggen in deze omgeving ook diverse imposante kastelen. De Albrechtsburcht in Meissen was bedoeld om vanuit te regeren, maar het werd beroemd omdat hier vanaf 1710 het allereerste porselein van Europese bodem werd gemaakt. Naast de burcht staat de grote Dom van Meissen met daarin het graf van Anna van Saksen. Slot Moritzburg is een groot jachtslot dat fraai ligt in een groot meer. Het is een soort ‘Saksische Versailles’. Aan de Elbe ligt Paleis Pillnitz met tuinen in Oosterse stijl; hier hielden de vorsten hun grote feesten. Bescherming genoten zij van de Vesting Köningstein. De vesting ligt op een tafelberg bij het nationale park Sächsische Schweiz. Een dagje wandelen in dit park vanuit Dresden? Geen probleem; de trein is in 25 minuten in Pirna.

wandelvakantiestedentrips dresden silhouette upmeier 300dpi

Zicht op Dresden vanaf de Elbe

Stadswandelingen in ‘Alt’ of ‘Neu’

De barokke stad Dresden is in oude glorie hersteld en doet haar bijnaam ‘Florence aan de Elbe’ opnieuw alle eer aan. De wandelaar opteert natuurlijk voor een stadswandeling. In deze uitgestrekte en groene stad zijn diverse wandelroutes uitgezet, niet alleen in de historische ‘Altstadt’ met de Frauenkirche, het Residentieslot en het Zwingerpaleis, maar ook door het op de andere Elbe-oever gelegen Neustadt.

Loop over de Augustusbrug richting Neustadt en krijg daarmee één van de mooiste panorama’s op de oude stad. De flair van Dresden is nergens duidelijker dan in het stadsdeel Neustadt (het ‘nieuw’ in de naam is betrekkelijk want de bouw begon al in de 18e eeuw).  Kronkelende steegjes, romantische binnenplaatsen en ruime straten. Liefhebbers vinden hier een grote verscheidenheid aan galerijen, studio's, antiekwinkels, cafés en restaurants. De wijk Äussere Neustadt is creatief, urbaan en kleurrijk. Extra tip: Pfunds Molkerei, dit is volgens het Guiness Book of Records de mooiste kaaswinkel op aarde!

Wandelrondjes door groene regio

De wijnwandelweg is een langeafstandsroute, maar rondom Dresden zijn vele kortere rondwandelingen uitgezet met afstanden van 5 tot 25 kilometer. Een aantal voert door de bossen, heidegebieden en langs kastelen naar pittoreske stadjes. De wandelrondjes passen prima in een actief dagdeel om daarnaast nog allerlei andere dingen te zien, te beleven en vooral van te genieten.

Reisinformatie: www.dresden-elbland.de en www.visit-dresden.travel

Romantisch varen of sporen

De scheepsfluit klinkt geregeld in de Elbevallei. Al meer dan 175 jaar verzorgt de ‘Witte Vloot’ vanuit Dresden korte riviercruises in beide richtingen over de Elbe. Haar vloot bestaat grotendeels uit klassieke raderenstoomschepen uit de 19e eeuw. Het raderenstoomschip is een leuke manier om de harmonie tussen natuur en cultuur in de Elbevallei te ervaren. Nog een tip voor romantisch reisje: de Lössnitzbahn-stoomtrein vanuit Radebeul. Deze smalspoorlijn rijdt in een dagelijkse dienstregeling door het bosrijke heuvelland naar Moritzburg met het grote jachtslot van August de Sterke.

wandelvakantie stedentrips witte vloot kader dresden foto tmgs

De 'Witte Vloot tijdens de vlootdag parade op de Elbe

 

Elberadweg fietsen en meer….

Dresden Elbland is ook heerlijk om te fietsen. Van de bekende Elberadweg loopt 180 km dwars door het gebied. Het biedt vanaf het nationale park Sächsische Schweiz, via Dresden naar Torgau. Maar net als voor wandelaars zijn in deze vakantieregio vele (cirkel)routes zijn uitgezet voor wie liever een korte fietsroute maakt vanaf één punt.

wandelvakantie stedentrips dresden elbland kader tourismusverband saechsisches elbland e.v. rainer weisflog

Fietsers op Elberadweg bij Meiss

Bekijk voor een indruk van de wandelmogelijkheden in en rond Dresden onderstaande video.

 

Deel dit artikel