Links, rechts, er is geen ontkomen aan. Vol ontzag kijken we op tegen de imposante duizenders. Het wereldberoemde en met ijs bekroonde berglandschap met de Eiger, de Mönch en de Jungfrau vormt het decor van deze soms letterlijk adembenemende wandeling vandaag.

Het hoogteverschil is nog geen driehonderd meter. Dat mag toch geen probleem zijn. Maar al snel hijgen we als ongeschoren schapen in de zomer. We lassen een kleine rustpauze in, halen een broodje uit onze rugzak en drinken een versterkertje. Daarna verder, terwijl we genieten van het fraaie uitzicht en de immense stilte. Die wordt enkel onderbroken door een van het pad afrollende steen. En een beek die uit de rots ruist.

wandelvakanties zwits ewr 1 shutterstock© foto Shutterstock

Krachtige lijven

Plots blijven we als aan de grond genageld staan. We stoten elkaar aan en turen omhoog. Twee steenbokken, prachtige beesten, staan stokstijf op een richel en kijken op ons neer. Mooie gebogen horens, krachtige lijven, trotse koppen. Langzaam slenteren we verder. De bokken volgen onze bewegingen. Dan springen ze loom, maar soepel verder. En weg zijn ze. Verrukt durven we weer te praten. Wat heet, we proberen ons meteen de kunst van het jodelen eigen te maken. Enthousiast weerkaatsen de machtige bergwanden het gezang. Ai. Toch nog even oefenen. Ach, tijd genoeg. Het wereldrecord jodelen ligt bij de Canadees Don Reynolds, met 7 uur en 29 minuten. En galmend wandelen we verder…

Of je nu vanuit het Zillertal of Kastelruth tochten maakt, overal bieden de Alpen een spannend wandelgebied. Je banjert er langs snelle beken, machtige gletsjers, kale rotsen en glooiende almen waar boeren met wilde baard - klingel klangel - hun kudde nieuwsgierige koeien voor zich uit drijven. Een knikje met hun woeste hoofd past bij het karakter van de altijd trotse bergen.

Kap van dons

Vanochtend vroeg opgestaan. De tocht vanuit het Zwitserse Wengen voorspelde een pittige wandeling. De Jungfraupas, met gratis vervoer per trein, kabelbaan en gondel, biedt uitkomst. We besloten het eerste stuk met de tandradbaan te gaan. Die vrijheid hebben we nu eenmaal. Op bijna 2.000 meter hoogte ligt het dal nog onder een kap van dons. Hierboven is de ochtendzon al aan haar worsteling begonnen. Wat later liggen ook de dorpen, ver beneden, in het fraaie zonlicht. Een kerktoren klingelt z’n geluid omhoog. Dat lieflijke, in combinatie met die rauwe schoonheid, geeft ons weer nieuwe energie. Het borrelt weer van binnen. We zijn en blijven verliefd op de bergen.

wandelvakanties ewr 2 zwits shutterstock© foto Shutterstock

Wandelen in de Alpen? Check de standplaatsvakanties van Eigenwijze Reizen in Zwitserland (Wengen), Oostenrijk (Zillertal en St. Johann) en Italië (Kastelruth). Zwaartes variëren van 1-2 tot 2-3.

Natuurlijk heeft Eigenwijze Reizen ook prachtige andere wandelvakanties: Rota Vincentina, Lake District, Cinque Terre, IJsland, Madeira, La Palma, Schotland, Ring of Kerry, Malerweg,Toscane en nog veel meer. Trektochten van hotel naar hotel inclusief bagagevervoer, maar ook standplaatsvakanties en wandelcruises.

Bekijk het complete aanbod op de website van deze veelzijdige aanbieder van wandelreizen.

Deel dit artikel