Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wandelen in Zwitserland: het wonderschone berglandschap van de Zwitserse Alpen met zijn steile rotswanden, diepe valleien, terrassen, alpenweiden, bergtoppen en kloven leent zich daar uitstekend voor.

In de Alpen vindt u gletsjers, meren en pieken met eeuwige sneeuw. In de lagere gebieden treft u bossen, akkers, middeleeuwse steden en pittoreske dorpen. Wandelen in Zwitserland is genieten van een ongekende rust en stilte.

Klimaat

Zwitserland heeft maar liefst vier verschillende klimaten waaronder een warm zeeklimaat in het uiterste zuiden, in Ticino. Hier treft u milde winters en warme zomers. In de rest van Zwitserland is het in de wintermaanden behoorlijk koud. De zomers daarentegen zijn vaak aangenaam warm met 20 tot 25 graden Celsius overdag. In de hoger gelegen berggebieden is het frisser, tussen 10 en 15 graden overdag. De beste maanden om te wandelen in Zwitserland zijn mei tot en met september

Wandelen in Zwitserland - wandelgebieden

West-Zwitserland is een ideaal gebied om te wandelen in Zwitserland. De streek bestaat uit glooiende heuvels met wijngaarden, meren, sfeervolle middeleeuwse steden en romantische dorpjes met oude kerkjes. Met name het Jura-gebergte is geliefd bij wandelaars.

Genève is een serene, relatief kleine stad die prachtig aan het Meer van Genève ligt. Als u wilt wandelen in Zwitserland door een middeleeuwse stad, bezoek dan het oude centrum van Genève met zijn geplaveide straatjes, enorme kathedraal en kalkstenen huizen.

Het pittoreske Mittelland is een vruchtbaar gebied met golvende heuvels waar u heerlijk kunt wandelen in Zwitserland. U vindt er schilderachtige dorpen, een ongerepte natuur en een concentratie van historische steden.

Berner Oberland is het land van de natuurwonderen. U vindt er de meest spectaculaire pieken maar ook vlakke valleien waar u uitstekend kunt wandelen in Zwitserland. Ook de meren Thunersee en Brienzersee bieden een prachtig natuurschoon en zijn een paradijs voor wandelaars.

In Wallis liggen de hoogste bergen, zoals de Eiger, Jungfrau en Matterhorn. Het zijn mooie bestemmingen als u houdt van sportief wandelen in Zwitserland! De uitzichten zijn natuurlijk adembenemend. Maar ook de zonnige Rhônevallei waar de hellingen bedekt zijn met wijngaarden, is een fraaie wandelplek.

Wandelen in Zwitserland in een stad: Bern is één van de mooiste steden van Zwitserland! Het oude historische centrum met zijn geplaveide straten, monumentale gebouwen, fonteinen, pittoreske bogen en markten is uitgeroepen tot werelderfgoed.

Noord-Zwitserland is de streek van de cultuur. Naast de interessante steden Zürich en Basel en andere, kleinere steden, vindt u er sporen van een Romeinse stad, kuuroorden en fraaie dorpjes met vakwerkhuizen.

Oost-Zwitserland is een gevarieerde streek met een relatief laag gelegen gebied waar de Rijn doorheen stroomt, uitgestrekte weidegronden en hoge Alpen. U vindt er onbedorven landelijke gebieden waar oude tradities en leefwijzen in ere worden gehouden.

In Graubünden ligt het Parc Naziunal Svizzer waar u kunt wandelen in Zwitserland door een ongerepte wildernis met vele soorten klein wild en zeldzame planten. In het park met zijn besneeuwde bergtoppen, bloemenweiden en wouden liggen vele goed gemarkeerde wandelpaden. Ook rond de smalle Walensee, die ingeklemd ligt tussen twee ruige bergmassieven, kunt u fantastische wandeltochten maken.

Midden-Zwitserland heeft veel legendarische historische locaties die zeer de moeite waard zijn als u hier gaat wandelen in Zwitserland. De cultuurwandelingen kunt u vervolgens prima combineren met tochten over goed gemarkeerde paden naar bergtoppen met prachtige vergezichten.

In het zuiden van Midden-Zwitserland ligt Ticino, een streek met een mediterrane, ontspannen sfeer en heel andere cultuur. U vindt er spectaculaire passen, oude kloosters en fraaie natuurgebieden zoals het Lago Maggiore en meer van Lugano.

Deel dit artikel