Strijbeekse Heide wandelnieuws
Strijbeekse Heide © foto Shutterstock

We herkennen het waarschijnlijk allemaal. Kerst wordt voor een groot deel binnen - en zittend - doorgebracht en gaat vaak gepaard met te veel eten en drinken. Hoe heerlijk is het niet om óók lekker naar buiten te gaan en te genieten van de heerlijke natuur die jouw omgeving rijk is?  Hierbij 10 mogelijke kerstroutes om uit te waaien vóór, tijdens of na de kerstdagen.

De boswachters van Staatsbosbeheer kozen een tiental wandelroutes voor je uit, van korte familieommetjes tot stevige wandelroutes. Hieronder hun top 10!

 • Wandelroute Observatietoren

  Lauwersmeer in Groningen, 5,2 km. Wandelroute door Ballastplaatbos in het Lauwersmeergebied. Onderweg zie je onder andere langs een oeverzwaluwwand en kan je genieten van het uitzicht als je de uitkijktoren beklimt. Neem dus ook je verrekijker mee!
 • Wandelroute Natte neuzenroute

  Drents-Friese Wold in Friesland, 7,3 km. Een mooie wandelroute in het Drents-Friese Wold waar honden en hun baasjes hun hart kunnen ophalen. De route is goed gemarkeerd met gele bordjes met een pootafdruk van… een hond. Op een groot deel mogen de viervoeters los en op een aantal delen van de route aan de lijn (staat aangegeven op borden langs route). Maar… ook waar de hond los mag moet hij wel onder controle van het baasje zijn!
 • Wandelroute Erfgoed

  Hondsrug in Drenthe, 9 km. Wandeling door bosgebied op de Hondsrug. In dit gebied zie je grafheuvels, hunebedden en prachtige  beukenlanen.
 • Wandelroute Twilhaarwandeling

  Salland in Overijssel, 8,5 km. De Twilhaarwandeling gaat door bos en over heide. Je komt onder andere langs een schaapskooi en kleinschalige landbouwakkers. Ook het voormalige werkkamp Twilhaar en een Joods monument liggen aan deze route.
 • Wandelroute Familieroute rondje duin en dorp

  Schoorlse Duinen in Noord-Holland, 4,4 km. Een mooie wandeltocht voor het hele gezin, deels door de Schoorlse Duinen en deels door het centrum van Schoorl. Lekker uitwaaien in de duinen…
 • Boswachterspad Kattukse duinroute en Duinroos

  Hollands Duin in Zuid-Holland, 8 km. Op de hoogste punten van deze wandelroute in Hollands Duin heb je een geweldig zicht op natuur en cultuur. Je wandelt over vroegere aardappelakkers, ontdekt de oude watertoren en bezoekt de vele wilde zwanen in het meer.
 • Boswachterspad Kuinderbos

  Kuinderbos in Flevoland, 13,5 km. Ontdek het Kleine Zweden van het Kuinderbos en geniet van het leven in de oude bossen. Je maakt kennis met honderden planten en andere rijkdom aan natuur tijdens deze wandeling over dit boswachterspad.
 • Wandelroute familiepad Westerschouwen

  Schouwen-Duiveland in Zeeland, 8 km. Boswachterij Westerschouwen op de Kop van Schouwen is werkelijk een prachtig gebied. Deze wandelroute gaat over verhard paden door dit prachtige stukje natuur Op Schouwen-Duiveland.
 • Boswachterspad Smokkelroute

  Baronie van Breda in Noord-Brabant, 9 km. Tijdens deze wandeling treed je in de voetsporen van smokkelaars en bewandel je de grens tussen België en Nederland over de Strijbeekse Heide. Belangrijk: deze wandeling voert je deels door België! Vergeet dus je paspoort niet en stel je vooraf even op de hoogte van eventuele reisbeperkingen in verband met COVID-19.
 • Boswachterspad Bos en Heide

  Noordoost-Brabant in Noord-Brabant, 13,7 km. Een heerlijke wandeling over het boswachterspad in Sint Anthonis. Geniet van de struikheide, stuifduinen, natte landschappen en bossen. De stuifduinen bieden je regelmatig een geweldig uitzicht!

Je kunt alle ins en outs van deze uitwaairoutes vinden op de website van Staatsbosbeheer.

Bron: Staatsbosbeheer

Deel dit artikel