In het kader van 75 jaar Vrijheid wordt op 18 april 2020 in Den Haag de 19e Zeemansloop georganiseerd. Tijdens dit jaarlijkse Haagse wandelevenement wordt stilgestaan bij onze vrijheid, door aandacht te schenken aan een aantal bijzondere herdenkingspunten in de routes.

Een paar voorbeelden zijn het Indië monument, het herdenkingsmonument op de Waalsdorper Vlakte, Franse commando’s en mariniers bij de Wassenaarse Slag, het ‘Oranjehotel’ c.q. de gevangenis van Scheveningen en met monument van de Engelandvaarders op de Boulevard van Scheveningen.

De deelnemende wandelaars kunnen kiezen uit zes afstanden, die allen vertrekken vanaf Houtrust Squash in Den Haag: 5-10-15-20-30 en 40 km (waarbij de 5 km ook geschikt is voor rolstoelers). Het is logisch dat de deelnemers aan de langere afstanden een groter aantal van deze bijzondere herdenkingspunten tegenkomen onderweg dan degenen die de kortere afstanden wandelen. Om je alvast een beetje een beeld te geven volgt hier een opsomming van de herdenkingspunten bij de diverse afstanden.

Alle afstanden doen het Indië-monument aan. Dit is een monument ter nagedachtenis van alle Nederlandse burgers en militairen, die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië en omkwamen in de strijd, in kampen of tijdens dwangarbeid. Alle afstanden doen ook het herdenkingsplateau van de Engelandvaarders - het Soldaat van Oranjestrand - aan.

De 10-15-20-30-40 km komen tevens langs het Oranjehotel. Dit is de bijnaam van de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, als ode aan de daar opgesloten verzetsstrijders van 1940-1945. ‘Gedenk hun laatste gang door deze lage poort. Hun leven voor vrijheid en voor recht gegeven. Zet hun strijd voort’.

De 20-30 en 40 km wandelen vervolgens langs Het Herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte, één van de belangrijkste Nederlandse oorlogsherdenkingsplaatsen.

De 30 en 40 km komen via verschillende routes langs de Wassenaarse Slag. Daar is een herdenkingsmonument voor Franse commando’s en mariniers.

Alle routes komen uiteindelijk samen op de Boulevard en gaan vervolgens langs het herdenkingsplateau van de Engelandvaarders, het Soldaat van Oranjestrand. Hier werden in de winter van 1941-1942 landingen uitgevoerd door de Engelandvaarders. Doel van de landingen was een betrouwbaar contact tot stand te brengen tussen de Nederlandse regering in Londen en het verzet in het bezette Nederland.

Vanaf de Boulevard lopen de deelnemers via de Tweede Binnenhaven en een groene laan terug naar Houtrust Squash. Bij de finish wacht de hele middag een Shantykoor de deelnemers op met gezellige muziek en zang.

De langere afstanden komen langs een aantal rustpunten onderweg: de Haagsche Rugbyclub en Boerderij Meyendel (20-30-40km), rustpunt bij het strand en bij de Wassenaarse Slag (30-40 km) met prachtig uitzicht over zee.

Alle verdere informatie over de Zeemansloop kun je vinden op de website.

Deel dit artikel