Uitzicht Ahrdal © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Uitzicht Ahrdal © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

De AhrSteig, de Rotweinwanderweg en het Ahrfietspad. Het Ahrdal is één grote beleving in een klein gebied. Het landschap verandert om de paar kilometer en je kan tijdens een korte wandeling de bijzondere kenmerken van het natuurlijke en culturele landschap ontdekken.

Avontuurlijke rotsformaties langs het pad, rotsachtige uitsteeksels van leisteen steken uit in de vallei en eilandjes liggen als bergjes in de bochten van de Ahr.

AhrSteig

Tussen Altenahr en Dernau is het Ahrgebergte zo ruig dat je gemakkelijk het overzicht kwijt kan raken. In werkelijkheid is het heel gemakkelijk om de weg te vinden op de goed bewegwijzerde wandelpaden. Voor wandelaars is er voor elk  wat wils, want als je het te vlak vindt, kun je het Ahrdalpad nemen. De Rotweinwanderweg is geschikt voor wandelaars met een gemiddelde conditie. Iedereen die wat meer uitdaging zoekt, zit met de AhrSteig op de juiste plek. 

Conditie en doorzettingsvermogen 

De Ahrsteig is het jongste langeafstandswandelpad vann het Ahrdal. Ruim 3000 hoogtemeters kun je er afleggen; vanaf de bron van de rivier in Blankenheim tot aan de monding in Sinzig. Het pad leidt over bergkammen naar de mooiste toppen in het Ahr-gebergte. Als je de AhrSteig loopt, heb je goede wandelschoenen nodig én enige conditie en doorzettingsvermogen. Maar hoe spectaculair de route ook is; op geen enkel punt is het een gevaarlijke tocht. 

Klassieker

De Rotweinwanderweg is de klassieker onder de panoramaroutes. Wie het Ahrdal van zijn mooiste kant wil leren kennen, zou moeten deze wandeltocht moeten lopen. De Rotweinwanderweg begint in Altenahr en eindigt in Bad Bodendorf en loopt langs de wijngaarden in dit gebied. Het zijn in totaal 35 pittoreske kilometers, langs de zuidhellingen aan de noordkant van de Ahr; alleen dáár groeien de druiven voor de befaamde rode wijn uit deze streek. Het wandelpad slingert via avontuurlijke, steile hellingen door de omgeving. De Rotweinwanderweg is overigens minder inspannend als de Ahrsteig; het is eerder een route voor liefhebbers die hellingen niet schuwen. Voor wie de route tussendoor wil inkorten, kan probleemloos afsnijden. De Ahrtalbahn biedt een goede verbinding tussen alle locaties op de Rotweinwanderweg. Voor overnachtende gasten is het treinkaartje vaak zelfs inbegrepen bij de prijs. 

Ahrfietspad 

Wie niet wil wandelen, kan overigens door de vallei fietsen. Het Ahrfietspad volgt de rivier van de bron tot aan de monding. Heel handig zijn de opties om de fiets mee te nemen in trein of bus. Om het Ahrdal echt te ontdekken, moet je vooral de tijd nemen en genieten van de verschillende etappes. Met ‘s avonds een heerlijk glas rode wijn en ‘s ochtends de hemelse rust als alle weekendgasten zijn vertrokken.

Meer informatie over wandelen langs de Ahr kun je vinden op de Nederlandstalige website van Rijnland-Palts.

Deel dit artikel