Wil je zelf ervaren waarom Lochem onlangs door wandelkrant ‘te voet’ en tevoetonline.nl tot Wandelgemeente van het Jaar 2022 is uitgeroepen? Doe dan mee aan de Barchemse 4Daagse! Je kunt deze vierdaagse met recht uniek noemen...

De omgeving is elke wandeldag prachtig en het is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen. Voor iedere wandelaar is er wat wils. Ervaren wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer, en er is dit jaar een extra afstand van 15 kilometer opgenomen om het 15-jarig jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Doe dus mee met de Barchemse 4Daagse van 30 juni t/m 3 juli

wandelnieuws barchemse 4daagse 2

Waarom zou je rond Barchem willen wandelen?

Wandelaars noemen de kleinschaligheid, de mooie omgeving, de goede organisatie en het fijne contact tussen de ruim 150 vrijwilligers en de 1200 wandelaars als belangrijkste redenen om aan de Barchemse 4Daagse deel te nemen. En omdat het eerste weekend van juli strategisch zo’n twee weken voor de grote Nijmeegse broer ligt, maakt menig verstokte wandelaar gebruik van ‘Barchem’ om te oefenen voor ‘Nijmegen’.

Langs water, open landschap en kastelen

Sinds jaar en dag zijn de routes van de Barchemse 4Daagse vernoemd naar de beek, het riviertje of het kanaal waarlangs gewandeld wordt. Het afwisselende landschap rondom Barchem komt mooi naar voren in de vier routes. De Baaksebeekroute op donderdag, de eerste wandeldag, voert de wandelaars in zuidwestelijke richting. Over de onverharde Flierdijk door natuurgebied Hagenbeek, de Ruurlose Boswachterij en Kasteel Ruurlo naar de plaats zelf. Op vrijdag voert de Veengootroute door de kleine paadjes van datzelfde Hagenbeek langs landgoed De Wildenborch en door het bosrijke Grote Veld in de richting van Vorden. De langere afstanden doen deze plaats ook aan. Via het laagland met uitzicht op de Lochemse Berg en Kalenberg leidt de route terug naar wandeldorp Barchem.

wandelnieuws barchemse 4daagse 3

Zaterdag wordt via het landelijke Achterhoekse gebied het riviertje de Berkel gekruist, en gaat deze Berkelroute via onder meer Geesteren in de richting van het Berkelstadje Borculo. Via het Natura 2000-gebied Stelkampsveld met kleine akkers, bochtige zandpaden en schilderachtige beken wordt wederom Dorpshuis ’t Onderschoer bereikt, start- en finishlocatie van de Barchemse 4Daagse. Op de laatste wandeldag, zondag, gaat de Twentekanaalroute naar Lochem, met de nodige hoogtemeters over de drie bergen die de gemeente rijk is: de Kalenberg, de Lochemse Berg en de Paaschberg. Ten noorden van Lochem voert de route via het bosrijke Landgoed Ampsen naar Exel, en voor de langere afstanden naar de landelijke omgeving rondom Laren. De feestelijke intocht na deze vierde wandeldag op het Barchemse Dorpsplein is altijd een mooie afsluiting van de Barchemse 4Daagse.

Voor iedere wandelaar is er wat wils. Ervaren wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer, en er is dit jaar een extra afstand van 15 kilometer opgenomen om het 15-jarig jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

Een echte wandelgemeente

Al meer dan anderhalf decennium is de Barchemse 4Daagse als wandelevenement een vaste waarde binnen de gemeente Lochem. Je kunt je met recht een wandelgemeente noemen als de voorwaarden voor georganiseerde wandelingen en wandelingen op eigen gelegenheid aanwezig zijn - en die zijn er volop! Barchem noemt zichzelf niet voor niets wandeldorp met vele wandelingen vanaf het dorpsplein.

Doe mee!

De Barchemse 4Daagse is van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli. Vier dagen lang wandelen, met keuze uit afstanden van 15, 20, 30, 40, of zelfs 50 kilometer. In de gezellige Achterhoekse sfeer genieten van natuur en cultuur. En we doen ook het gebied van de buurgemeente Bronckhorst aan, die een paar jaar geleden Wandelgemeente van het Jaar werd. Mooier kunnen we het niet maken!

Inschrijven voor de Barchemse 4Daagse van 2022 is mogelijk tot en met zondag 26 juni via www.barchemse4daagse.nl. We zien je graag aan de start verschijnen!

Deel dit artikel