Kassel Bergpark Wilhelmshöhe © foto Kassel Marketing GmbH
Kassel Bergpark Wilhelmshöhe © foto Kassel Marketing GmbH

Puur natuur en wereldcultuur. Als je in de herfst naar de documenta-stad Kassel gaat, kan je je verheugen op allerlei bijzondere belevenissen op het gebied van kunst, cultuur en natuur: je volgt er vorstelijke sporen door sprookjesachtige parklandschappen, je ontdekt hoe bomen zijn veranderd in belangrijke kunstwerken en je dompelt je zich onder in de kleurrijke wereld van urban graffitikunst!

Wist je het volgende al? Kassel is de op drie na groenste stad van Duitsland! Dat is vooral te danken aan het vorstelijke verleden van deze voormalige residentiestad. Landgraaf Karel van Hessen-Kassel (1654-1730) liet hier met het bergpark Wilhelmshöhe en de Karlsaue maar liefst twee monumentale landschapsparken aanleggen, die in de herfst uitnodigen tot het maken van lange wandelingen in een romantisch decor. De landschapsparken bepalen tot de dag van vandaag het stadsbeeld.

Bergpark Wilhelmshöhe

Het bergpark Wilhelmshöhe met de barokke waterwerken is sinds 2013 cultureel werelderfgoed van de UNESCO. Op het hoogste punt van het park staat het Hercules-monument, dat vanaf grote afstand zichtbaar is en waar je aan de voet ervan een adembenemend uitzicht heeft ver de stad Kassel. En dat niet alleen; óók over de unieke vegetatie van het park: honderden verschillende boomsoorten veranderen het park in de herfst in een prachtige kleurenzee, die er steeds weer fascinerend en anders uitziet. Veel van de deels exotische boomreuzen zijn nog geplant in de vorstentijd en zijn al honderden jaren oud. De andere attracties in het grootste bergpark van Europa: de als kunstmatige, in middeleeuwse stijl gebouwde ruïne Löwenburg en het slot Wilhelmshöhe, met zijn wereldberoemde schilderijengalerij.

Staatspark Karlsaue

Het staatspark Karlsaue is het tweede grote historische park van de stad. Vanaf het barokke slot de Oranjerie voeren idyllische paden je door een indrukwekkend, herfstachtig parklandschap met kunstmatig aangelegde waterpartijen. Aan de zuidkant van het park ligt het bloemeneiland Siebenbergen, dat dankzij zijn kleurrijke, botanische diversiteit een bezoek zeker waard is. In de Karlsaue vinden liefhebbers van botanische bijzonderheden ook de vermoedelijk oudste boom van Kassel – een imposante eik, die hier al 450 jaar staat en een indrukwekkende stamomtrek van zo'n acht meter heeft.

Joseph Beuys

Enkele jaren jonger, maar niet minder fascinerend, zijn de bomen die Kassel te danken heeft aan de wereldberoemde kunstenaar Joseph Beuys: ter gelegenheid van de documenta 7 in 1982 bedacht hij het project ‘7000 Eichen’ en plantte hij de eerste jonge bomen hoogstpersoonlijk zelf. Er volgde nog veel meer aanplant en de boompjes hebben zich intussen ontwikkeld tot hoge eiken, die in vrijwel alle stadsdelen te vinden zijn en het stadsbeeld bepalen. Met een speciaal ontwikkelde audioguide kunnen bezoekers dit bijzondere kunstwerk verkennen. Dat kan ook met de onlangs verschenen wandelgids ‘Beuys to go’.

Graffiti

Urban kunst van de nieuwste generatie is in het stadsdeel Nordstadt en het trendy Schillerviertel te vinden: hier heeft het Kasseler graffiti- en streetart-project KolorCubes de afgelopen jaren een veelkleurige openluchtgalerie gerealiseerd, waarvoor ook een audioguide is ontwikkeld. Tijdens een boeiende ontdekkingstocht worden 26 kunstwerken en graffiti-locaties besproken.

Meer informatie vind je op de website van Hessen Tourismus.

Deel dit artikel