© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

De jongerencommissie van de Nederlandse Unesco Commissie wandelde enige tijd geleden de proloog van het Westerborkpad. Deze route voert je van Amsterdam CS naar de Hollandse Schouwburg.

De jongeren stonden onderweg o.a. stil bij het Anne Frank Huis, het Joods Historisch Museum en het Spiegelmonument van Jan Wolkers, de plaats waar ieder jaar in januari de Auschwitz-herdenking is. Ze kregen daarbij uitleg van Jan Dokter, de grondlegger van het Westerborkpad. Hij liep de route al in 2005 ter nagedachtenis van zijn familieleden die in de oorlog zijn omgekomen.

Het Westerborkpad is een 342 km lange wandel- en bezinningsroute langs de sporen van de Jodenvervolging in Nederland. Het pad volgt - zoveel als mogelijk is - de spoorlijn van Amsterdam naar Kamp Westerbork. Vanuit Westerbork werden tijdens de 2e wereldoorlog maar liefst 107.000 Nederlandse joden naar vernietigingskampen in Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen afgevoerd. 

Het lange afstandswandelpad is een route van Koninklijke Wandel Bond Nederland en Wandelnet. Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt op het eindpunt van de wandeltocht en levert inhoudelijke bijdragen om het pad én de historie levend te houden.

Kijk hieronder vooral ook naar de video met grondlegger Jan Dokter. Hij vertelt je waarom het zo belangrijk is dat iedereen kennismaakt met de nare herinneringen uit die tijd.

Deel dit artikel