© foto's Le Champion

Vorig weekend werd voor de 11e keer de 30 van Zandvoort georganiseerd door Le Champion. Maar liefst bijna 6.000 wandelaars vonden de weg naar Nederlands bekendste badplaats. De deelnemers verzamelden zich al vroeg op het circuit om vanaf deze spectaculaire plek van start te gaan voor een wandeltocht van 30 of 18 km...

Vanwege het grote succes van vorig jaar, konden dit jaar alle deelnemers kiezen voor een extra rondje vooraf over het circuit van Zandvoort. Bijna 2.000 wandelaars kozen hier ook daadwerkelijk voor. Tijdens de 30 van Zandvoort staan natuur, cultuur en de afwisselende routes centraal. Maar dit jaar waren niet alleen alleen de routes gevarieerd; de weersomstandigheden waren dat ook. De hele dag was er een stevige wind, aangevuld met - niet voorspelde - zonnestralen. Aan het einde van de middag, toen de meeste wandelaars al ruimschoots gefinisht waren, viel er ook nog veel regen.

wandelnieuws strand 30 v zandvoort sjoerd 3333

Langs het strand stond een pittige wind...

Pittige editie

Nadat de ‘early birds’ om 07.00 uur het circuit al hadden getrotseerd, gingen de meer dan 2750 wandelaars op de langste afstand al vroeg van start. Om 09.00 uur klonk het startschot voor de 18 km met in totaal 3.150 deelnemers. Zowel de wandelaars op de 30 km als op de 18 km trotseerden het winderige, pittig te bewandelen Noordzeestrand en het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij de 30 km was - na één jaar afwezigheid - een passage langs Landgoed Duin & Kruidberg toegevoegd. Ook konden zij genieten van culturele hoogstandjes als de middeleeuwse Ruïne van Brederode en Openluchttheater Caprera. De 18 km kwam in het Nationaal Park langs het indrukwekkend mooie Vogelmeer en ’t Wed. Uiteindelijk kwamen beide afstanden weer samen bij Restaurant de Hemelse Pannenkoek, waarna - met veelal een warme pannenkoek in de maag - richting het Middenduin werd gewandeld. Via Duinlust werden de deelnemers via het Visscherspad in de richting van de gezellige finishstraat gevoerd. ’t Wapen van Zandvoort verzorgde als vanouds een sfeervol finishfeest.

wandelnieuws finish 30 v zandvoort sjoerd 5584

Aan de finish altijd blije gezichten...

Antoni van Leeuwenhoek Foundation

De Antoni van Leeuwenhoek Foundation was dit jaar als goed doel aan de 30 van Zandvoort verbonden. Deelnemers konden bij inschrijving hun hart laten spreken en een vrijwillige bijdrage doen aan deze foundation, die zich bezighoudt met hoogstaand en grensverleggend onderzoek naar kanker. Voor de start van de 30 van Zandvoort kon een cheque van maar liefst € 7.397,- worden overhandigd. De gulle wandelaars hebben met hun giften bijgedragen aan het onderzoek over de inzet van gemakkelijk draagbare technologie, zoals bijvoorbeeld geavanceerde smart-watches, waarmee eventuele bijwerkingen van behandelingen tegen kanker in een vroeg stadium gesignaleerd kunnen worden.

Editie 2024

Volgend jaar vindt de 30 van Zandvoort plaats op zaterdag 23 maart 2024. De inschrijving opent op 21 augustus dit jaar.

wandelnieuws circuit 30 v zandvoort sjoerd 2895

Zo'n 2000 deelnemers begonnen de wandeltocht met een rondje over het circuit...

Deel dit artikel