Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De gemeente Midden-Drenthe gaat vanaf augustus groot onderhoud plegen aan alle gemeentelijke bospercelen ten noordoosten van Westerbork. Het gaat om de bossen aan de Scheursmaat, Homaat, het Padenbos en de bosjes aan de Diekeveenseweg.

Afgelopen decennia is weinig onderhoud gepleegd aan de bossen. Dat was een bewuste keuze, om de natuur zoveel mogelijk haar gang te laten gaan. Daardoor staan er veel dode bomen langs wegen en paden. Staande dode bomen zijn gevaarlijk voor wandelaars in het bos.  De gemeente heeft diverse verzoeken gekregen om wandelpaden te verbeteren in onder meer het Padenbos.

In het bos aan de Scheursmaat zorgt Essentaksterfteziekte ervoor dat alle essen aan het afsterven zijn. De bomen moeten worden gekapt, waarna het bosperceel opnieuw wordt aangeplant. Doordat er geen bosonderhoud is gepleegd zijn de bospercelen afgelopen jaren donkerder geworden. Hierdoor verdwijnt de kenmerkende struik- en kruidlaag in de eikenbossen en nemen schaduwverdragende boomsoorten als beuk en hulst toe.

De gemeente kiest ervoor om de werkzaamheden grootschalig in één keer uit te voeren in de periode tussen augustus en november. Met de opbrengsten uit de houtverkoop zal de gemeente, na de dunningswerkzaamheden, de wandelpaden in het Padenbos verbeteren door op natte plekken zand op te brengen. Alle werkzaamheden zijn in het voorjaar van 2019 afgerond.

 

Deel dit artikel