Foto: Melissa Scharroo Capribee
Foto: Melissa Scharroo Capribee

Een boswachter van Staatsbosbeheer heeft een gebroken neus opgelopen tijdens zijn surveillance in recreatieschap IJsselmonde in Zuid-Holland. Dat meldt Staatsbosbeheer. De zware mishandeling vond plaats toen hij en zijn collega enkele jongeren aanspraken .

De jongeren maakten deel uit van een groep die een groot kampvuur had gemaakt in een alleen voor wandelaars toegankelijk natuurgebied. Een deel van de groep zei het vuur te gaan doven, enkele jongeren probeerden weg te komen. Toen de boswachter-BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) dat probeerden te verhinderen, werd één van hen twee keer hard op zijn hoofd geslagen. Daarbij is zijn neus gebroken. De politie was snel ter plaatse en kon twee verdachten aanhouden.

Het is het tweede ernstige incident in korte tijd. Eind april liep een BOA-boswachter uit Oost-Brabant een enkelbreuk op, toen twee recreanten bij het uitschrijven van een bekeuring plotseling agressief werden en de boswachter te lijf gingen. Staatsbosbeheer vindt het volstrekt onacceptabel dat boswachters tijdens hun werk in de natuur zo bejegend worden.

Vorig jaar heeft Staatsbosbeheer ruim 70 meldingen van agressie en geweld geregistreerd. In twee gevallen ging het om fysiek geweld. Dit jaar is al drie maal fysiek geweld tegen boswachters gebruikt. In 2016 en 2017 zijn alle BOA-boswachters van Staatsbosbeheer uitgerust met C2000-portofoons. 'En de BOA-boswachters hebben nu ook handboeien', zegt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. 'We willen ook dat ze een wapenstok en pepperspray bij zich dragen.'

Deel dit artikel