Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De wolf is gezien bij Appelscha in Friesland. Volgens onderzoek gaat het om de wolf die in april schapen heeft doodgebeten in Boijl.

De afgelopen periode zijn in het oosten van het land meerdere keren wolven gezien. Dit keer werd het dier opgemerkt bij Appelscha.

Maurice la Haye van Wolven in Nederland weet niet of het om één of meerdere dieren gaat. ‘Er zijn minimaal twee profielen uitgevoerd in Drenthe. Maar een wolf kan enorme afstanden afleggen, soms wel tientallen kilometers per dag.’

De kans dat wandelaars een wolf in Nederland tegenkomen is klein. ‘De meeste meldingen krijgen we van wolven die in de ochtenduren zijn gezien’, zegt La Haye. ‘Meestal hebben de wolven een wild zwijn of ree als prooi gehad. Overdag liggen ze op een rustig plekje.' Angst voor wolven hoeven wandelaars niet te hebben. ‘Wolven zijn schuw en mijden mensen. En als je er één tegenkomt, maak er een foto van en meldt het op onze site'.

La Haye verwacht dat de wolf zich in Nederland gaat vestigen. Overigens tot onvrede van de agrarische sector, omdat de wolven ook schapen te grazen nemen. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik pleit voor maatregelen tegen de 12.000 wolven in Europa.

Deel dit artikel