© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Het Brabants Vennenpad van Nivon is een streekpad van 258 km. Een groep vrijwilligers heeft de route onlangs nauwkeurig bekeken en op tal van plaatsen ingrijpend verbeterd.

Zo gaat de route bijvoorbeeld bij Boxtel niet meer door de plaats zelf, maar langs het riviertje de Dommel en dan bij Liemde met een trekpontje naar de overkant. Tevens komt het pad dichter langs Tilburg en is er nu een handige aansluitroute naar het station. 

Het Brabants Vennenpad slingert door de bossen bij Oisterwijk, loopt doo het heidegebied De Kampina en voert je door de prachtige landgoederen ‘de Utrecht’ en 'Gorp en Roovert'  bij Hilvarenbeek. Vergeet ook niet de 22 meter hoge uitkijktoren De Flaes te beklimmen. Vanaf de toren heb je een geweldig uitzicht over het niet toegankelijke deel van het natuurgebied De Flaes en Het Goorven.

Naast de fraaie natuur is er onderweg ook meer dan genoeg cultuur om van te genieten. Zo passeer je de Opwettense en de Collse Watermolens in het Land van Van Gogh, de imposante kastelen van Geldrop en Heeze, het trappistenklooster Achelse Kluis en het bekende Vrijthof in Hilvarenbeek.

Het Brabants Vennenpad is verdeeld in 12 etappes van elk ongeveer 20 km lang. Iedere etappe begint en eindigt in een plaats met slaap- en eetgelegenheden. Wie het pad liever in losse etappes wil bewandelen, vindt op de routekaarten niet alleen bushaltes maar ook aanlooproutes vanaf de NS-stations van Oisterwijk, Eindhoven, Geldrop, Heeze en Tilburg.

De gids van het Brabants Vennenpad is te koop bij het NIVON, VVV’s, ANWB-winkels en gespecialiseerde boekwinkels.

Bron: Wandelnet

Deel dit artikel