Er is onlangs een nieuwe, veertig kilometer lange, pelgrimsroute door en langs Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Genemuiden gepresenteerd: het Christoffelpad.

Het wandelpad gaat door een eeuwenoud landschap met mystieke plekken en religieuze symbolen, landgoederen, rietvelden, bossen, moeras en rivieren. Een aantal horecazaken op de route serveert een speciaal ‘pelgrimsmenu’.

De thematiek van het Christoffelpad verwijst naar het bedevaartstadje Hasselt. Reeds in de middeleeuwen bezochten pelgrims deze ‘Heilige Stede’. Ook voor de moderne devotie is dit Hanzestadje een belangrijke plek. “Hasselt barst bijna uit haar voegen van de monumenten en religieuze symbolen. Zo is in de Grote Kerk bijvoorbeeld een muurschildering van Christoffel te bewonderen: de mooiste- en de grootste van Europa”, zegt Wim Zwitser van het Toeristisch Informatiepunt Hasselt.

Zwitser wijst erop dat Hasselt nog steeds in trek is bij moderne pelgrims. Ze komen dan bijvoorbeeld via het Jabikspaad naar het stadje aan het Zwarte Water. “Sommige van hen wandelen daarna door naar Santiago de Compostela, want Hasselt is tevens gelegen aan de route naar die bedevaartsplaats.”

wandelnieuws christoffelpad grote kerk hasseltDe Grote Kerk in Hasselt, waarin een imposante muurschildering van Christoffel is te bewonderen

Met de imposante muurschildering was het niet moeilijk een naam voor de nieuwe wandelroute te bedenken: Christoffel, de beschermheer van alle reizigers, wandelt nu symbolisch mee op de route. Deze gaat via het Zwartewatersklooster, het levendige Zwartsluis en Nationaal Park Weerribben-Wieden naar Vollenhove, ook wel de stad van de paleizen genaamd.

Via een indrukwekkend waterlandschap en daarna  ‘tapijtstad’ Genemuiden gaat de route terug naar Hasselt. Door de overweldigende natuur en bijzondere landschappen lijkt de hectiek van het dagelijkse leven eventjes ver weg. De route nodigt uit tot denken en overdenken.

Enkele horecazaken en overnachtingslocaties hebben zich inmiddels aan het Christoffelpad verbonden. Ze serveren wandelaars o.a. speciale pelgrimsmenu’s. De wandelroute, inclusief veel informatie over de regio is voor € 4,50 te koop bij de Tourist Info’s in Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden.

Klik HIER voor meer informatie over het Christoffelpad

Deel dit artikel