winter heuvelrug wandelnieuws
Winterlandschap Utrechtse Heuvelrug © foto Shutterstock

De winter komt eraan en ook dan is het heerlijk om eropuit te trekken. Dat vinden de boswachters van Natuurmonumenten ook en daarom maakten zij een lijstje met hun favoriete winterwandelingen. Op de website van Natuurmonumenten vind je nog veel meer prachtige wandelgebieden voor de koude wintermaanden.

 • De Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant, 9,4 km

  Zo’n 100 jaar geleden had men in Oisterwijk het onzalige idee om er de bossen kappen en de vennetjes droog te leggen. Hoe bedenk je het! Natuurmonumenten wist dat te voorkomen door het gebied aan te kopen. En nu… kun je ook vandaag de dag nog genieten van dit prachtige natuurgebied.
 • Uitkijkpunt Kiekoet op de Sint-Pietersberg, Limburg, 10 of 5 km

  Bij elke klim op de Sint-Pietersberg wacht je een mooie beloning. Neem uitkijkpunt Kiekoet in de Oehoevallei bijvoorbeeld. Met een beetje geluk zie je daarmisschien wel de grootste uil van Europa, de oehoe. Vanaf het hooggelegen plateau kijk je ver uit over de groeve en het Maasdal.
 • Struinen over het Buurserzand, Overijssel, 5,2 km

  Anders dan de naam Buurserzand doet vermoeden bestaat dit gebied uit een opvallend natte heide met vennetjes. Je kunt er intens genieten van een steeds wisselende landschap met heide, bos en stuifzand.
 • Buitenplaatsen in het Gooi, Noord-Holland, 19 km

  ‘s Graveland herbergt buitenplaatsen die sprookjesachtig mooi zijn. Het was dan in het verleden niet voor niets een favoriete plek van de rijken uit Amsterdam. Zij lieten hier veelal hun buitenverblijven bouwen met daaromheen stijlvolle tuinen en parken. Je ontdekt het allemaal op deze route van 19 km over de buitenplaatsen.
 • Veluwetocht langs de Loenense Waterval, Gelderland, 4,9 km

  Dit is een afwisselende wandeling van nog geen 5 kilometer. Je wandelt door het bos en over het stuifzand. Een mooie route om fijn even de benen te strekken. Je komt onder andere  langs de Vrijerbergspreng en de Loenense Waterval. Wist je dat dit de hoogste waterval van Nederland is?
 • Door de 'Brabantse Sahara', Noord-Brabant, 5,5 km

  Een wandeling in De Loonse- en Drunense Duinen die begint in het stuifzand. Het Nationaal Park is een van de allergrootste stuifzandgebieden in Europa. Je vindt hier maar liefst 375 hectare stuifzand. Daarom wordt dit gebied in de volksmond ook wel de Brabantse Sahara genoemd.
 • Boswandeling op de Utrechtse Heuvelrug, Utrecht, 9 km

  Wandel langs de mooiste plekken van de Kaapse Bossen en bezoek de uitkijktoren De Kaap (momenteel gesloten vanwege corona). Mocht ie weer open zijn: van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het winterlandschap op de Utrechtse Heuvelrug.

wandelnieuws voornes duin shutterstockVoornes Duin © foto Schutterstock

 • Kustroute Voornes Duin, Zuid-Holland, 12 km

  Wandelen aan de kust is heerlijk in de winter. Deze winterwandeling van 12 kilometer gaat dwars door het duingebied. De bomen die je tegenkomt zijn grillig en laag door de altijd straffe zeewind. O ja, vergeet vooral je verrekijker niet! Op de zandbanken voor de kust kun je regelmatig rustende zeehonden.
 • Wandelroute Veluwezoom, Gelderland, 5km

  Een heuvelachtig landschap. In Nationaal Park Veluwezoom lijkt het net of je in het buitenland bent. Het is veel klimmen en dalen op deze korte wandelroute. 

Bron: Natuurmonumenten

Deel dit artikel