Op 2 juni werd ‘Een Schricklijck Jaer’, het boek van schrijfster Ineke den Hollander gepresenteerd. Het boek werd vervolgens wandelend via Coevorden naar Groningen gebracht. Op 4 juni kwamen de wandelaars met het boek aan in Leek, waar uiteindelijk de officiële overhandiging plaatsvond.

Het boek werd in ontvangst genomen door nazaten van één van de hoofdrolspelers uit het boek.

Over het boek ‘Een Schricklijck Jaer’

Het boek gaat over de oorlog in 1672 in het noorden van de Republiek en dan met name over de lotgevallen van bewoners van de steden Coevorden en Groningen. daar werden op het dieptepunt van het Rampjaar 1672 twee zeer belangrijke overwinningen geboekt. Overwinningen die de moraal eindelijk weer flink wisten op te vijzelen.

wandelnieuws poepenhemeltje

De Opmars

Na de boekpresentatie kregen vijf wandelaars - de voorlopers - het boek en een plattegrond uit 1672 mee. Na deze overhandiging werden de wandelaars door de schutterij van Coevorden weggeschoten. Zoals te verwachten werd het een bijzondere tijdreis, waarbij de wandelaars onderweg (letterlijk en figuurlijk) stilstonden bij belangrijke locaties en gebeurtenissen uit het verleden en ook in het boek staan.

Zoals bijvoorbeeld de plundering van kerken (bijvoorbeeld de kerken in Dalen en Rolde). Of een bezoekje aan de Valtherschans in Valthe, toen een belangrijke verdedigingslinie om Bommen Berend af te stoppen. Maar ook in de omgeving van Assen (Poepenhemeltje) en van Groningen (de ingemetselde kogels op het Zuiderdiep) is er nog veel te vinden dat je naar die tijd terugvoert.

In onderstaande video krijg je een goede indruk van de belevenissen tijdens De Opmars. En vanzelfsprekend straks ook tijdens de Tocht van Bommen Berend…

Ga voor meer informatie of inschrijven naar de website van de Tocht van Bommen Berend.

 

Deel dit artikel