© foto Jurjen Drenth en Hetty van Ooijen

Bij kersen denk je misschien als eerste aan De Betuwe, maar daarmee ga je voorbij aan de prachtige Kromme Rijnstreek in de provincie Utrecht. Ook bekend om de fruitteelt en dan vooral de kersen. Of zoals een kersenteler zei: “We hebben misschien niet de bekendste, maar wel de lekkerste kersen”.

Vanaf juni is het weer ‘kersentijd’ en dan kun je overal in de streek van kersen genieten. De kersen zijn te koop ‘onder de hut’ bij een van de vele kersenstalletjes of landwinkels en er zijn heerlijke verse kersengebakjes te proeven op diverse zonnige terrassen. Op zaterdag 25 en zondag 26 juni wordt ook het befaamde Kersenfestival bij de Kersenhut in Cothen weer georganiseerd. Een vrolijk kersenfestijn voor jong en oud met onder andere een kersenmarkt op zaterdag en de kersenrun op zondag. 

wandelnieuws kersen kersenmand shutterstock

Kersen, niet te versmaden... © foto Shutterstock

Kersenwandelingen

Ook na het festival is er gelukkig nog volop kersenvreugd te beleven. Onder andere met twee wandelroutes door de Kromme Rijnstreek. De routes gaan langs kersenstalletjes en hoogstamboomgaarden die tegenwoordig agrarisch erfgoed zijn. Kortom, redenen genoeg om de wandelschoenen aan te trekken om deze twee leuke kersenroutes te wandelen.

Rondje Kersenpracht

De wandelroute Rondje Kersenpracht (8 km) start bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) Kersenpracht in Cothen, waar je gelijk met je neus in de boter – kersen – valt. De route begint namelijk bij de Kersenhut, een landwinkel en schenkerij waar heerlijke dagverse producten kunt kopen. Overigens vind je de échte kersenhut natuurlijk in de hoogstamboomgaard zelf. Dit is een kersenkraam met versgeplukte kersen, zo van de boom in je hand. Wanneer je veel meer wilt weten over de geschiedenis van de kersenteelt, dan is een bezoek aan het Kersenmuseum in Cothen ook zeker een aanrader.

wandelnieuws picknickbankje gezin kromme rijnstreek ad snelderwaard

Kersen eten in de boomgaard © foto Ad Snelderwaard

Overigens zijn de kersen niet het enige wat deze route zo mooie maakt. Je wandelt ook langs het mooie Kasteel Rhijnestein, door het Brinkdorp Cothen, korenmolen Oog in ’t Zeil en het fraaie inundatiesluisje van Cothen. Daarna vervolgt de wandeltocht zich in de richting van Langbroek waarna je door de rustige, groene omgeving van de Kromme Rijnstreek terug wandelt naar De Top Kersenpracht.

wandelnieuws vader kind fruit plukken kromme rijnstreek ad snelderwaard

Gezellig samen met papa kersen plukken (en eten...) © foto Ad Snelderwaard

Bloesem- en fruitroute

Voor wie wat verder wil wandelen is de Bloesem en fruit wandelroute van 14 kilometer een mooie kersenwandeling. Deze route begint en eindigt in Dorestad Wijk bij Duustede. Vandaaruit wandel je het groene buitengebied in via een deel van het Kromme Rijnpad. Dit is een jaagpad langs de rivier de Kromme Rijn, die als een rode draad door de streek loopt. Zo’n tweeduizend jaar geleden waren het de Romeinen die de vruchtbare grond rondom de Kromme Rijn benutten om boomgaarden aan te planten. Ze waren daarmee de eersten die startten met fruitteelt op grote schaal.

De eerste tekenen van kersenteelt en -handel stammen overigens uit de 17e eeuw toen in de Kromme Rijnstreek een levendige kersenhandel ontstond. De beeldbepalende hoogstamboomgaarden hebben op den duur plaatsgemaakt voor laagstamboomgaarden, omdat men daar het fruit gemakkelijker van kon plukken. De hoogstamboomgaarden zijn nu ‘agrarisch erfgoed’ en verschillende telers uit de Kromme Rijnstreek proberen dit erfgoed in stand te houden. Deze wandelroute gaat langs een aantal van deze hoogstamboomgaarden. Bovendien heb je onderweg meer dan genoeg mogelijkheid om verse kersen te kopen.

wandelnieuws kersen kromme rijnpad ad snelderwaard

Wandelen over het Kromme Rijnpad is heerlijk... © foto Ad Snelderwaard

Appels en peren

De lekkerste kersen scoor je in de zomermaanden juni en juli. Gelukkig is de oogsttijd daarna niet voorbij. Aan het begin van de herfst is het namelijk tijd voor verse appels, peren en pruimen. En vergeet niet alle andere lokale en biologische producten die je kunt proeven en kopen bij een van de vele fruitstalletjes of landwinkels. Kortom, genoeg redenen om ook na de kersen een bezoek te brengen aan de overheerlijke Kromme Rijnstreek. Hier vind je mooie wandelroutes in Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede.

Deel dit artikel