Vooral in herfsttooi is Landgoed Egheria betoverend © foto Shutterstock

De kans dat je als wandelaar ooit gehoord hebt van De Tankenberg in Twente is best groot. De Tankenberg is met 85 meter de hoogste ‘berg’ - danwel stuwwal - van Overijssel midden in een magisch landschap...

Op het allerhoogste punt is in 1844 een koepeltje geplaatst ter nagedachtenis aan de - Germaanse - godin Tafana. Omringd door landgoed Egheria is dit gebied een waar walhalla voor wandelaars. In de schemering kan je er reeën en andere bijzondere dieren spotten. En… daarbij komt dat Natuurmonumenten er een fantastisch uitzicht heeft gecreëerd. Met helder weer kijk je zo Duitsland in! 

In De Lutte, net buiten Oldenzaal gelegen, zie je De Tankenberg plotseling oprijzen in het landschap. Nu is ‘berg’ in de naam misschien wat overdreven: de heuvel is niet meer dan 85 meter hoog! Maar daarmee is het wel het allerhoogste punt van Overijssel. Zo'n 130.000 jaar geleden duwden de gletsjers hier de grond omhoog.

wandelnieuws koepel tankenberg shutterstock 1977929390

Op het hoogste punt van De Tankenberg staat nu een zeskantig koepeltje © foto Shutterstock

De Tankenberg dankt haar naam aan de al eerder genoemde godin Tanfana. Aan het begin van de jaartelling namen onze voorouders een bijzondere energie waar op De Tankenberg. Waarschijnlijk afkomstig van meerdere ‘leylijnen’ (banen van energie die door het landschap stromen), die hier elkaar zouden kruisen. Om verbinding met hogere machten te zoeken, werd er op die plaats een tempel gebouwd als offerplaats voor de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Tanfana. En precies op de plaats waar ooit die tempel verrees, liet Ten Cate, eeuwen later een zeskantig koepeltje bouwen.

Voor wandelaars is het gebied in de omgeving van De Tankenberg een verborgen pareltje. Je kan er heel mooi wandelen over diverse goed bewegwijzerde routes.

Meer informatie over De Tankenberg vind je op de website van Visit Oost

 

Deel dit artikel