De herfst is heerlijk om met het hele gezin de natuur in te trekken. Paddestoelen zoeken, mooi gekleurde herfstbladeren verzamelen, kastanjes zoeken en natuurlijk stokken verzamelen. Heel veel stokken verzamelen. RoutesinUtrecht.nl tipt 5 wandelroutes door Utrecht die leuk zijn voor het hele gezin.

Familiespeurtocht Ben de boomwachter

Tijdens familiespeurtocht Ben de boomwachter leren jij en je kinderen alles over landgoed Groeneveld (130 ha). Dit is een romantisch, 18e-eeuws park in Engelse landschapsstijl, waar je heerlijk kunt wandelen. Kinderen helpen Ben de boomwachter met het zoeken naar de verloren spullen die hij gebruikt om bomen te verzorgen. Op elke plek vind je een opdracht voor kinderen en een leuk weetje of achtergrondinformatie voor volwassenen. Leuk dus voor alle leeftijden! Na afloop krijgen de kinderen een medaille. Je betaalt 2 euro voor het opdrachtenboekje, dat je kunt ophalen bij Kasteel Groeneveld.

wandelnieuws utrecht 2 herfst 39

Dierenvriendjespad Austerlitz

De dierenvriendjeswandeling is geschikt voor de jongste wandelaars (3 t/m 6 jaar). Zij gaan aan de hand van een spel met daarin een aantal opdrachten 1,5 uur op ontdekkingstocht door de natuur. Ze zoeken naar takjes voor een vogelnest, lopen als een eend en springen als een kikker. Het spel is af te halen bij het beauforthuis in Austerlitz en kost 2,50 euro.

Tip

Als je nog tijd hebt, bezoek dan de Pyramide van Austerlitz, die in 1804 gebouwd werd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Het is de enige piramide van Nederland en ligt op één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt de piramide beklimmen (81 treden!) en genieten van het prachtige uitzicht. Of bezoek met je kinderen de naastgelegen speeltuin en het lunapark, compleet met botsauto's, draaimolens, een treintje en meer.

Paarden kijken in Soest

Dit leuke Ommetje Paardenkamp van 4,7 km neemt je mee langs de weilanden van De Paardenkamp in Soest. Deze wandelroute is lekker afwisselend. Je wandelt door de weilanden, het bos en over de duinen. Omdat de route deels over onverharde bospaadjes gaat, kan de kinderwagen helaas niet mee. De hond is, mits aangelijnd, wel welkom.

wandelnieuws utrecht 4 paardenkamp hek weiland moeder kinderen anne hamers

Schapenroute bij Zeist

Schaapskooi Heidestein stamt uit 1884 en is de thuishaven van een kudde Drentse heideschapen. Op het open veld rond de kooi worden de schapen 's winters bijgevoerd. Ook is de schaapskooi thuishaven van het bezoekerscentrum van Heidestein. Vanaf deze bijzondere plek kun je samen met je kinderen leuke routes lopen. Zo is er de Schapenroute (1,2 km) met vragen over alles wat groeit en leeft op Heidestein. De vragen wisselen per kwartaal en op de achterkant van het laatste bord van de route staan de antwoorden. De wandeling is gratis en ook toegankelijk als het informatiecentrum gesloten is.

Tip

De schaapskooi zelf is zondag geopend van 11.00 tot 14.30. Dan zijn de schapen bij de schaapskooi en kunnen je kinderen om 15.30 helpen met het voeren van de schapen!

Rondje Gagelbos bij Utrecht stad

De wandeling van 4,2 km door het Gagelbos begint vlakbij Fort de Gagel en loopt door een prachtig, jong natuurgebied met bos, moeras, sloten en weilanden. Wist je dat je tijdens je wandeling bijzondere dieren kunt tegenkomen? In het Gagelbos wonen onder andere ijsvogels, vossen, reeën, reigers, vlinders, hazen, vleermuizen, dassen en kikkers. Sluit de wandeling af bij het speelbos. Hier kunnen de kids zich lekker uitleven!

wandelnieuws utrecht 3 noorderpark ruigenhoek gagelbos

Ben je nog niet uitgewandeld of benieuwd naar meer routes?

Bekijk alle kinderroutes van Routes in Utrecht op de website

Deel dit artikel