Italië heeft veel te bieden voor wandelaars die op zoek zijn naar een huttentocht. Het hele noordelijke deel van Italië beschikt over bergen en Rifugio’s, zoals de hutten er genoemd worden. Van de Dolomieten in het noordoosten tot de zuidelijke Alpen vlak bij de Middellandse zee. Ieder gebied heeft zo zijn eigen sfeer en charme.

De Dolomieten zijn populair en worden gekenmerkt door de karakteristieke bergketens. In de zuidelijke Alpen zijn de bergen gemiddeld genomen iets minder hoog maar nog steeds indrukwekkend. Je vindt hier meer rust op de routes en je voelt dat de Mediterrane kust vlakbij is. Hieronder drie tips voor huttentocht in drie uiteenlopende regio’s. Deze tochten kunnen online geboekt worden bij ECKTIV.  Of bekijk alle huttentochten Italië.

Huttentocht Trentino over de Alta Via del Granito (ideaal als eerste huttentocht)

Deze huttentocht biedt het beste van twee werelden. Je start en eindigt bij het schitterende Levico meer. Daartussen wandel je drie (optioneel 4) dagen over de Alta Via del Granito, een huttentocht in het Lagorai-Cima d’Astagebied in het oosten van Trentino. Klauterend over de granieten rotsen, langs meren en beekjes, door ongerepte valleien vol kleurige bloemen ontdek je steeds weer nieuwe adembenemende uitzichten. Bunkers, begraafplaatsen en militaire wegen vertellen het verhaal van de geschiedenis van deze streek. Je overnacht in gezellige berghutten, ver van de bewoonde wereld. Optioneel kun je een uitdagende wandeling rondom de Cima d’Asta aan het programma toevoegen. Bekijk alle huttentochten Dolomieten.

Huttentocht Piemonte door Valle Gesso (ook geschikt voor gezinnen)

Deze huttentocht start vanuit Valle Gesso in Piemonte. Val Gesso is een van de dalen in het Parco Naturale Alpi Marittime. In het gebied vind je geurende bloemen, planten en bijzondere diersoorten. Je wandelt over oude muilezelpaden en geniet van de imposante pieken en uitzicht op de meest zuidelijke gletsjers van Europa. Deze huttentocht met twee overnachtingen in berghutten is tevens geschikt voor gezinnen met kinderen die goed zijn voorbereid op alle aspecten van een huttentocht. Bekijk alle huttentochten Piemonte.

Huttentocht Val d’Aosta door Nationaal Park Gran Paradiso (tip voor gevorderde bergwandelaars)

Deze huttentocht start vanuit Val d’Aosta. Hier wandel je langs alpenweiden, beekjes en meren, rotsen en pieken en schitterende panorama’s. Het is een pittige huttentocht met een aantal beklimmingen boven de drieduizend. Na een dag vol inspanningen is het goed aankomen in de karakteristieke Italiaanse hutten waar de heerlijkste lokale gerechten worden geserveerd. Optioneel is de beklimming van de top van Gran Paradiso aan het einde van de tocht. Bekijk alle huttentochten Val d’Aosta.

Deel dit artikel