Wandelen op de stuwwal © foto Ministerie van Beeld

De Duivelsberg is een natuurreservaat in de gemeente Berg en Dal en ligt aan de grens met Duitsland. Volgens de verhalen hebben hier zich door de eeuwen heen vele duistere zaken afgespeeld. Maar of dat waar is? Het bosgebied Duivelsberg is vooral een geweldig stukje ongerepte natuur waar je heerlijk en eindeloos kunt wandelen.

Knooppunt van wandelroutes

Dat wandelen op de Duivelsberg wel bijzonder is, blijkt uit het grote aanbod aan wandelroutes dat elkaar hier kruist. Het Pieterpad, het Grote Rivierenpad het Limespad, de Berg en Dalse Kroegjesroute, de natuurroute N70, de Walk of Wisdom… allemaal willen ze over die bijzondere Duivelsberg. Deze routes zijn de langere één of meerdaagse routes maar ook voor korte en goed gemarkeerde routes kun je uit de voeten op de Duivelsberg.

What’s in a name?

Waar komt die onheilspellende naam Duivelsberg toch vandaan? Welke spannende avonturen liggen op je te wachten op de Duivelsberg? Misschien verwacht je verhalen over spoken, geheime bijeenkomsten of lugubere verhalen. Maar niets blijkt eigenlijk minder waar: de oorsprong van de naam De Duivelsberg is best saai volgens Wikipedia. De heuvel behoorde tot 1949 namelijk tot het Duitse dorpje Wyler in de gemeente Kranenburg. Vanaf de berg heb je daar een goed uitzicht over de “De Duffelt”, de Duitse streek tussen Nijmegen en Kleef. De naam Duivelsberg zou afgeleid zijn van Duffelsberg. Maar toch zijn er ook verhalen dat het op de Duivelsberg weldegelijk spookt. Verscholen tussen de bomen liggen twee mysterieuze zwarte waterpoelen, in de volksmond ‘heksenkolken’ genoemd. Hier werden vroeger vrouwen die voor heks werden aangezien verdronken. Eén van deze poeltjes heet Heksendans. Volgens sommigen is de sfeer van deze poel magisch. Last but nog least werden volgens de legendes op de top van één van de drie heuvels heksen op de brandstapel gedood. Durf jij nog te wandelen op de Duivelsberg?

wandelnieuws kolk heksendans foto david brand

Poel Heksendans © foto David Brand

HEX als boek én likeur

De Duivelsberg inspireerde Nederlands bekendste horrorschrijver Thomas Olde Heuvelt om zijn boek HEX te schrijven. Dit spannende verhaal speelt zich af in het dorpje Beek dat onderaan de stuwwal en de Duivelsberg ligt. De eigenaar van het pannenkoekenrestaurant boven op de Duivelsberg liet een kruidenlikeur maken met de naam HEX. Omdat de omgeving van de Duivelsberg bekend is vanwege allerlei mythes rond heksen. Maar natuurlijk ook vanwege het spannende boek HEX. Eén van de belangrijkste ingrediënten van de likeur zijn kastanjes. Die moesten erin want de Duivelsberg en omgeving staan vol met kastanjebomen.

Video: ontdek de Magie van de Duivelsberg in Berg en Dal

Ontdek de betoverende pracht van de Duivelsberg! Deze video neemt je mee op een visuele reis door dit schilderachtige stukje natuur. Van weelderige bossen tot schilderachtige paden en panoramische uitzichten. De Duivelsberg biedt een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers. Laat je betoveren door de magie van deze bijzondere plek, waar rust en schoonheid samenkomen te midden van het groene landschap.

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van struinen door de Millingerwaard met de Struingids in je hand of wandelen over boerenlandpaden? Je vindt alle informatie op www.wandeleninbergendal.nl. Trek je wandelschoenen maar aan voor een wandeling op de Duivelsberg, als je nog durft…

Deel dit artikel