Grote Markt in Haarlem © foto Hans Guldemond

Le Champion organiseert op zaterdag 14 mei de eerste editie van de Haarlem City Walk. Het gloednieuwe wandelevenement is enorm populair, al meer dan 85% van de startbewijzen zijn al verkocht.

Wandelaars gaan kennismaken met Haarlems rijke historische centrum, de vele verscholen hofjes, het Spaarne en de beeldige buitenplaatsen in de omgeving van Overveen. Er is keuze uit drie afstanden: 10 km, 16 km en 25 km. Inschrijven kan t/m maandag 2 mei of tot de deelnemerslimiet is bereikt via de website van het evenement.

Elke stap is raak tijdens de Haarlem City Walk, waar deelnemers langs volledig uitgepijlde routes kennismaken met de Haarlemse rijke historie en vele eyecatchers zoals de Grote Bavokerk, molen de Adriaan en talloze bekende musea. Tijdens de wandeling worden veel bekende locaties aangedaan. Zo is de Jopenkerk een belangrijke stempel- en verzorgingspost, waar alle wandelaars in de watten worden gelegd.

wandelnieuws harlem tweemeisjes

Gezelligheid troef © foto Le Champion

Het aansprekende evenement is dankzij de verschillende routes geschikt voor elk wandelniveau. Alle drie de afstanden starten vanaf Museum van de Geest, dit is op loopafstand van het Centraal Station. De 10 km doet voornamelijk het centrum en veel van haar verscholen hofjes aan. De 16 km brengt de wandelaars ná het centrum gedeeltelijk langs het Spaarne. Voor wie zijn route helemaal veelzijdig wil maken, wordt de 25 km aangeboden. Naast de hectiek van de stad en sereniteit van het water doe je hier de indrukwekkende buitenplaats Elswout aan. Uiteindelijk finishen alle wandelaars weer bij Museum van de Geest, waar zij hun welverdiende medaille omgehangen krijgen en kunnen genieten van een gezellig finishfeest.

Een ding is zeker: de Haarlem City Walk verrast wandelaars met Haarlem van nu en de sfeer van toen. Historie en prachtige natuur staan centraal op 14 mei.

Enkele highlights op de route:

De Bavokerk

De eyecather van Haarlem is de Sint Bavokerk, gelegen aan de Grote Markt en gebouwd tussen 1370 en 1520. Een bijzonder weetje: de oorsprong van het spreekwoord ‘de kogel is door de kerk’ vindt mogelijk zijn oorsprong in de Grote Bavokerk in 1573. De Spanjaarden vuurden destijds een kogel af op de predikant, waarvan zij vonden dat hij het geloof ontrouw was. De kogel miste zijn doel en is nog altijd te zien in de binnenmuren van de kerk.

wandelnieuws haarlem spaarne

De Spaarne © foto Le Champion

Spaarne

Een van de mooiste rivieren van ons land: het Spaarne. Oorspronkelijk vormde het Spaarne een verbinding tussen het Haarlemmermeer en het IJ. De S-vormige rivier kent een lange geschiedenis en vormt al vele eeuwen het hart van de handel en industrie van Haarlem. De toegankelijkheid die het Spaarne als open vaarwater aan de stad bood, was vooral vroeger essentieel, het was de levensader die Haarlem met de wereld verbond. De 16 km heeft niet voor niets als naam: Handel en wandel aan het Spaarne.

wandelnieuws elswout

Landgoed Elswout is als 'goed doel' gekoppeld aan de Haarlem City Walk © foto Le Champion

Elswout

Elswout is een van de oudste bewaarde landgoederen in Nederland, met een prachtige parkachtige en bosrijke begroeiing. De buitenplaats is te vinden in Overveen en wordt aangedaan door de 25 kilometer van de Haarlem City Walk. Je zult er versteld staan hoe mooi de natuur hier bloeit in mei. Op het erfgoed tref je op de route diverse folly's. Dat zijn bijzondere bouwwerken die sterk tot de verbeelding spreken. Deze folly's zijn nodig toe aan een opknapbeurt, daarom is landgoed Elswout als goede doel gekoppeld aan de Haarlem City Walk. De buitenplaats is in het bezit van Staatsbosbeheer.

Schrijf je hier in voor deelname aan de Haarlem City Walk.

 

 

 

Deel dit artikel