© foto's Le Champion

Op zaterdag 27 en zondag 28 januari staat in Egmond aan Zee alles weer in het teken van de Egmond Wandel Marathon. Naast de bekende afstanden van 10,5 en 21,1 km kunnen de deelnemers in het nieuwe jaar ook routes van 15 km wandelen.

Op zaterdag wordt door de deelnemers de Zuidroute gewandeld richting Egmond-Binnen en Castricum aan Zee; waarna op zondag de verrassende Noordroute richting Bergen aan Zee en Schoorl op het programma staat.

De Egmond Wandel Marathon is bekend door de klassieke afstanden van 10,5 en 21,1 km. Zo wandelen de deelnemers die één dag meedoen, een kwart- of halve marathon. Wie een heel weekend meewandelt doet over twee dagen een halve of hele marathon. Om een uitdaging te bieden aan de wandelaars die de 10,5 km ontgroeid zijn, maar voor wie de 21,1 km te ver is, heeft de organisatie besloten om twee nieuwe routes van 15 km toe te voegen.

wandelnieuws ewm 3

Genieten van de natuur

Zowel op zaterdag als op zondag zijn start en finish van alle afstanden traditiegetrouw bij Sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee. De deelnemers lopen over het strand en over de verrassende paden door het Noordhollands Duinreservaat, waar de kans best groot is dat zij er ook nog Schotse Hooglanders of een kudde konikpaarden spotten. Onderweg zijn er verzorgingsposten, waar iedere deelnemers - naast een stempel - ook iets lekkers krijgen om even bij te tanken. De nieuwe routekaarten zijn overigens al te zien op de website van de Egmond Wandel Marathon.

Boerenkool en Wandel Expo

Hoewel er op zaterdag 27 en zondag 28 januari pas gewandeld wordt, is de opening van het wandelweekend reeds op vrijdagavond 26 januari in Sporthal De Watertoren. Hier kunnen de deelnemende wandelaars tussen 17.00 en 20.00 uur genieten van livemuziek. Wie gereserveerd heeft kan aanschuiven bij de boerenkoolmaaltijd, waar oer-Hollandse boerenkoolstamppot met rookworst wordt geserveerd. Vanzelfsprekend is er ook op zaterdag en zondag livemuziek aanwezig en is de Wandel Expo voor iedereen gratis toegankelijk.

wandelnieuws marathonegmond 1

Wandel mee voor het duinkonijn

Ook in 2024 is PWN, beheerder van het Noordhollands Duinreservaat, als goed doel aan de Egmond Wandel Marathon gelinkt. PWN zet zich in om de rijke flora en fauna in het prachtige en waardevolle natuurgebied te beschermen. Vrijwillige donaties van de wandelaars worden dit jaar gebruikt om de konijnen in dit duingebied terug te brengen en tevens de leefomgeving voor de dieren te verbeteren. Het doel is om hiermee de helpende hand toe te steken om een echte duinsoort terug te brengen in het Noordhollands Duinreservaat.

Ontdek de prachtige omgeving

Met nog een kleine twee maanden te gaan staan er al ruim 6.750 wandelaars ingeschreven voor de Egmond Wandel Marathon. Wil je ook sportief beginnen aan 2024 en daarbij ook nog genieten van de prachtige omgeving van Egmond aan Zee en omliggende dorpen? Schrijf je dan in voor je favoriete afstand via de website van de Egmond Wandel Marathon.

Ga naar de website van de Egmond Wandel Marathon

wandelnieuws ewm 4

Deel dit artikel