Wandelen op de Moselsteig © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Wandelen op de Moselsteig © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Met 365 kilometer is de Moselsteig Trail een langeafstandswandelroute vol kwali­teit en afwisseling. De start aan de Duits-Luxemburgse grens in Perl kenmerkt zich door het open landschap en het uitzicht op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. 

De Moselsteig heeft 24 etappes tussen 11 km en 24 km en loopt via de Romeinse stad Trier, langs de Midden-Moezel over het steeds steiler wordende Moezeldal, met smalle en brede lussen over de Terrassen-Moezel naar het Deutsches Eck bij Koblenz.

De moeilijkheidsgraad ver­schilt per etappe - van gemak­kelijk tot moeilijk - en de paden brengen je naar bossen, wijnbergen en typische dorpen als Bernkatel-Kues, Cochem of Traben-Trarbach. Zo is er voor ieder wat wils. Als je een voorkeur hebt voor speciale rondwandelingen komt kun je terecht op de zogenaamde partnerwandeltochten van de Moselsteig. Deze droompaden in de omgeving van de Terassen-Moezel bieden je de mogelijkheid tochten te maken van een halve- of een hele dag. Deze droompaden zijn overigens be­kroond met het predicaat voor premiumroutes en zijn tevens gecertificeerd met het Duitse wandelzegel.

wandelnieuws moezel2Uitzicht op burcht Thurant bij Alken © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Cochem en Riesling

De Cochemer Ritterrunde is een bijzonder mooie verkenning van het gebied. Burchten doemen op boven het Moezeldal, de Moezelhellingen zijn met wijnranken bedekt, het rivier­panorama is fantastisch en de bospassages zijn prachtig. In het begin word je beloond met adembenemende uitzichten over de Moezel en de Rijks­burcht Cochem. Deze etappe begint in Cochem en loopt tot aan het uitkijkpunt Pin­nerkreuz, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Moezel. Het uitzichtpunt is ook te bereiken met de stoeltjeslift, wat ook een bijzondere ervaring is. Van daaruit wandel je verder over een vlak pad.

Moezel en Cochem met zijn Rijksburcht

Het volgende hoogtepunt wacht je na een volgende klim: de Winneburg­ruïne en het erbij horende uitkijk­punt: het fantastische uitzicht op de Moezelbocht bij Cochem. De tocht kun je ook in twee etappes bewandelen, omdat deze tocht is ontworpen in de vorm van een acht. Ook de stad Cochem met de fraaie, historische oude stad nodigt uit om te wandelen. Een glas Riesling uit de Moezelstreek smaakt na zo’n wandeltocht nog beter. 

Meer informatie over wandelen langs de Moezel vind je op de Nederlandstalige website van Rijnland-Palts.

Deel dit artikel