Gidsen vertellen over de rijke geschiedenis van het Oer-IJ gebied © foto's Le Champion

Op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei, doen duizenden wandelaars mee met de Oer-IJ Expeditie. Met deze populaire ontdekkingswandeltocht maken de deelnemers kennis met het Oer-IJ gebied: een verborgen landschap in het prachtige, groene hart van Kennemerland...

Dit jaar zet het organiserende Le Champion zich samen met Stichting Oer-IJ in om het eerste lustrum te vieren van dit succesvolle evenement. En de belangstelling mag er als vanouds weer zijn: op dit moment zijn er al 1.500 inchrijvingen. Inschrijven is nog mogelijk tot en met donderdag 4 mei via de website van Oer-IJ Expeditie.  

wandelnieuws oer ij 1

Wandelen in het door water en wind gevormde landschap

Vier afstanden

De deelnemers aan de Oer-IJ Expeditie kunnen kiezen uit een viertal unieke routes van 10, 16, 22 en 31 km. Alle vier de routes gaan van start vanaf het archeologiemuseum Huis van Hilde, vlakbij het NS-station van Castricum. Hierna trekken de deelnemers direct het Oer-IJ gebied in. De vele bezienswaardigheden op de routes is het door water en wind gevormde landschap vertellen veel verhalen. Wandelaars worden tijdens deze ontdekkingstocht meegenomen in de rijke geschiedenis van dit gebied door verschillende gidsen. Dit alles maakt deze route méér dan een wandelevenement; de Oer-IJ Expeditie is een échte wandelbeleving.

Eén groot wandelfeest

De editie op 18 mei editie wordt het vijfjarig jubileum van het wandelevenement uitgebreid gevierd. Tevens bestaat Stichting Oer-IJ, het goede doel van de Oer-IJ Expeditie, 10 jaar. Om beide jubilea te vieren, worden de deelnemers getrakteerd op een prachtige nieuwe route van 10 kilometer. Deze afstand neemt de deelnemende wandelaars mee door het gezellige centrum van Castricum, voordat zij het groene Oer-IJ gebied in trekken. Thema 2023 Zoals alle voorgaande edities staat de Oer-IJ Expeditie ook in 2023 in het teken van een thema. Deze editie is het thema ‘Water: Toen – Nu – Later’. Water en wind hebben het Oer-IJ gebied vormgegeven. Zij zijn bepalend geweest voor het aanzien en de inrichting van het indrukwekkende landschap. In de omgeving waar de deelnemers doorheen wandelen is hier verrassend veel van terug te zien. Diverse gidsen en acts op de route van de ontdekkingswandeltocht vertellen de wandelaars graag alles over de rol van het water bij de vorming van het Oer-IJ gebied.

wandelnieuws oer ij 4

De wandelaars worden tijdens de Oer-IJ Expeditie regelmatig getrakteerd op acts en vertellingen

Doelstelling behaald

Dat er veel belangstelling is voor de Oer-IJ Expeditie, ziet de organisatie elk jaar terug in het aantal deelnemers. De eerste editie van het wandelevenement trok al 2.500 deelnemers naar het relatief onbekende Oer-IJ gebied. “De Oer-IJ Expeditie is ooit in het leven geroepen om het eeuwenoude Oer-IJ gebied meer op de kaart te zetten. Met jaarlijks duizenden wandelaars aan het vertrek, vier geslaagde edities en een jubileumeditie op 18 mei, is deze doelstelling ruimschoots behaald”, aldus Jeroen Wouda, van Sportorganisatie Le Champion.

wandelnieuws oer ij 2

Wandelen, cultuur en historie gaan hand in hand tijdens de Oer-IJ Expeditie

Toekomst Oer-IJ Expeditie nog niet zeker

Le Champion heeft vijf jaar nauw samengewerkt met Stichting Oer-IJ om het wandelevenement te laten plaatsvinden. De stichting zal zich na deze jubileumeditie beraden over de eventuele voortzetting van het prachtige wandelevenement.

Inschrijven

Wie er zeker van wil zijn deze unieke wandelhappening in ieder geval nog een keer mee te beleven moet er wel snel bij zijn. Inschrijven kan nog tot en met donderdag 4 mei via de website van de Oer-IJ Expeditie.

wandelnieuws oer ij 6

Wandelaars in het prachtige, groene hart van Kennemerland

Deel dit artikel