GR5A grote routepaden
© foto Grote Routepaden

Ben je op zoek naar een mooi, maar stevig wandelavontuur en niet ál te ver van huis? De langeafstandswandelroute 'GR 5A Wandelronde van Vlaanderen' beleef je maar liefst 582 km wandelplezier. Met deze rondwandeling volg je de grenzen van het vroegere Graafschap Vlaanderen.

De GR 5A trakteert je op heel wat onverwacht en rijk gevarieerd natuurschoon: weidse polderlandschappen in het noordwesten, majestueuze Scheldeoevers, de mysterieuze Denderstreek, de pittoreske Vlaamse Ardennen, de eigenzinnige Westhoek en de duinreservaten en brede stranden van de Noordzeekust. En om het compleet te maken wordt al dit moois afgewisseld met industrieel erfgoed, provinciesteden met veel historie en lieflijke dorpjes. Met 582 km is tevens de langste rondwandeling van Europa. De route kan in twee richtingen worden bewandeld en is bewegwijzerd volgens het bekende systeem van een GR: je hoeft slechts de wit-rode GR-streepjes te volgen. Ga je op pad, dan is het bijbehorende gidsje een bijna onmisbaar hulpinstrument. Begin juni verscheen alweer een tweede druk. In de gids vind je: Een beschrijving van het traject in beide richtingen; Duidelijke kaarten met de ingetekende route, afstanden, picknicktafels, bus- en treinstations en bezienswaardigheden onderweg; Extra info over historische gebouwen en natuurgebieden, aangevuld met mooie foto’s.

De route en gids zijn ontwikkeld door vrijwilligers, die er alles aan gedaan hebben om het beste van West- en Oost-Vlaanderen te presenteren. Elke opstapplaats is goed te bereiken met het openbaar vervoer en er zijn langs de route talrijke overnachtingsmogelijkheden. Vanzelfsprekend is de route gemakkelijk op te delen in etappes naar ieders voorkeur en mogelijkheden. 

Het gidsje is te koop in de webshop van Grote Routepaden voor €20. Een dynamische kaart met het verloop van de GR 5A, een hoogteprofiel en suggesties om te overnachten in de buurt van het GR-pad vind je hier ook. Ook de gpx-track kan je er in verschillende formaten gratis downloaden.

 

Deel dit artikel