Nederlands Kustpad © foto Wandelnet

Het is precies vijftig jaar geleden dat de European Ramblers Association (ERA) de eerste E-paden introduceerde. E-paden zijn lange wandelroutes dwars door Europa.

De ware liefhebbers van deze Europese wandelroutes komen in september in het Roemeense Sibiu bijeen op de Eurorando, het vierjaarlijkse internationale wandelevenement van de ERA. Daar wordt veel gewandeld, maar niet in de laatste plaats worden er ook veel ervaringen uitgewisseld.

Twaalf E-paden

Op 2 juli 1972 werden door de ERA in Konstanz de eerste twee E-paden in gebruik genomen. Een fraaie plaquette is de tastbare herinnering aan deze gebeurtenis. Inmiddels zijn er twaalf E-paden erkend door de ERA: wandelroutes met een meestal indrukwekkende lengte, waarmee je van de Noordkaap naar Griekenland en van de Atlantische Oceaan naar de Karpaten en de Zwarte Zee kunt wandelen. Een E-pad kruist altijd minimaal drie landsgrenzen. Wandelaars die een E-pad hebben gelopen (of meerdere zelfs), kunnen een officieel door de ERA uitgegeven certificaat krijgen. Stichting Wandelnet is als enige wandelorganisatie in Nederland lid van de ERA. 

wandelnieuws eurorando2016skane

In 2016 werd de Eurorando gehouden in Zweden © foto Wandelnet

E-paden in Nederland

De Europese E-paden van de ERA maken gebruik van reeds bestaande nationale- en regionale wandelroutes. Ze knopen ze als het ware aan elkaar. E-paden zijn te herkennen aan hun tweeledige markering: naast een eigen markering hebben ze tevens een markering met de Europese vlag erop, met daarin het nummer van de E-route.

Ook Nederland kent E-paden, bijvoorbeeld het Nederlands Kustpad. Als je dat bewandelt dan wandel je ook over de E-9, die helemaal tot in Portugal reikt. En op het Grote Rivierenpad wandel je ook een deel van de E-8, die je richting Wenen voert. Het Marskramerpad maakt deel uit van de E-11, een route richting Berlijn. 

Wandelevenement Eurorando

De echte liefhebbers van de Europese wandelwegen ontmoeten elkaar elke vier jaar op de Eurorando, een internationaal wandelevenement van de ERA. Samen wandelen en ontmoeten staat hier centraal. Dit jaar wordt het event van 11-18 september gehouden in Sibiu in Roemenië.

Bron: Stichting Wandelnet

Deel dit artikel