Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Door de hoge temperaturen en neerslag zijn de muggen eerder verschenen dan voorheen. De huissteekmug is al volop actief.

Normaal gesproken begint de muggenoverlast een maand later en bereikt de overlast een piek in juli en augustus. De uitzonderlijk hoge temperaturen in de afgelopen twee maanden heeft de huissteekmug vroeg geactiveerd uit winterrust. De kans op overlast door muggen tijdens een wandeling onderweg is daardoor groter. Normaal is april nog te koud voor een goede ontwikkeling van de huissteekmug. Dit jaar was april echter drie graden warmer dan normaal en mei zelfs 3,1 graden warmer dan normaal. Mei was daarmee zelfs warmer dan normaal in juni. Het gevolg is dat de eerste generatie van de huissteekmug tussen half en eind mei tevoorschijn kwam en de vrouwtjesmuggen op zoek gingen naar bloed. In een jaar met normale temperatuur is dat pas eind juni.

Na het leggen van eitjes duurt het normaal gesproken zo’n vier weken voordat de larven zich ontwikkeld hebben en de nieuwe muggen uit de poppen komen. De snelste exemplaren kunnen zich in twee weken tijd ontwikkelen. Door de zeer hoge temperaturen dit jaar is de ontwikkeling van de larven echter ook versneld en verschijnt rond deze tijd al een tweede generatie muggen. Als de temperatuur dit jaar verder normaal blijft, dan is er dit jaar kans op minimaal 1 extra generatie muggen.

Deel dit artikel