Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De Belevingstocht Lauwersom, de nieuwe wandel- en fietsroute die het Lauwersmeer en de Waddenzee met elkaar verbindt, is in gebruik genomen.

Wandelaars en fietsers kunnen het gebied ontdekken via de uitkijkdijk, het vlonderpad of de waterspeeltuin. Langs de route zijn de afgelopen tijd verschillende faciliteiten en bezienswaardigheden neergezet. Bezoekers hebben uitzicht over het Lauwersmeer of over de Waddenzee, via kunstwerken als het statief, de tribune of de fuiknetten. Verder is het mogelijk om via het vlonderpad over het water wandelen, terwijl het orchideeënvenster uitzicht biedt op een kleurrijk weiland. De bezienswaardigheden zijn verzameld op een speciale kaart, die ook bij Het Informatie Paviljoen (HIP) in Lauwersoog en bij een aantal ondernemers in het gebied is af te halen.

Voorheen was de provinciale weg N361 een barrière tussen de zeezijde en de meerzijde. Het weggedeelte tussen de Strandweg en de Zeedijk is, als onderdeel van de route, een 60 kilometerzone geworden en versmald. De oversteekplaatsen van voetgangers en fietsers zijn geaccentueerd met blauw asfalt en reflecterende betonbanden, waardoor het nu veiliger is om van de haven naar het meer te fietsen of te wandelen. Voordat de route kon worden aangelegd moest er ook grond in het gebied worden aangekocht. In totaal was een investering nodig van 4,2 miljoen euro voor de aanleg van de route.

Deel dit artikel