Op maandag 2 april, Tweede Paasdag, wordt in Ugchelen het zevende Klompenpad in de gemeente Apeldoorn geopend. Het gaat om het Ugcheler Markepad,  een rondwandeling van elf kilometer door het buitengebied van Ugchelen.

Wandelen over heide en enk, door bossen en langs sprengen.

Het nieuwe Klompenpad in Ugchelen is het 106de Klompenpad en maakt deel uit van een landelijk netwerk van Klompenpaden. In de gemeente Apeldoorn liggen het Kopermolenpad (Wenum Wiesel), het Loenense Enkenpad (Loenen), het Holhorsterpad (Beemte Broekland), het Uddelermeerpad (Uddel), Plaggenstekerspad (Hoenderloo), Klarenbeeksepad (Klarenbeek). Ook in Beekbergen en Oosterhuizen worden Klompenpaden ontwikkeld met bewoners. Ugcheler Markepad is mede gefinancierd door de gemeente Apeldoorn, Provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Van der Valk Hotel Apeldoorn-de Cantharel en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden worden ontwikkeld in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings.

Deel dit artikel