© Filmagentur Rheingau

Wie zegt dat je vlak bij een grote stad niet fijn kunt wandelen, kent het Rijn-Main-gebied niet. In de nabije en verdere omgeving van Frankfurt, de grootste metropool van Hessen, kan je zonder ver te hoeven rijden op tal van wandelroutes op en top genieten van de natuur.

Een van die routes is de Hiwweltour Zornheimer Berg in Rijn-Hessen. De clou: het startpunt van deze route bereik je milieuvriendelijk en comfortabel met de bus vanaf het Centraal Station in Mainz. Eenmaal aangekomen in het wijndorp Zornheim wachten je een afwisselende natuur en fantastische uitzichten. Verder veel details uit de lange geschiedenis van de regio langs de goed bewegwijzerde - met 6,8 km lengte niet te lange - rondwandeling. Na de wandeling, met af en toe pittige klimmetjes, smaakt de lokaal gekelderde wijn natuurlijk dubbel zo goed!

Aan de andere kant van de Rijn in de Rheingau houdt men ook van wijn en wandelen. De Rheinsteig, die niet voor niets tot de ‘Top Trails of Germany’ behoort, voert hier door een herfstachtig decor van kleurige wijnranken. Je wordt meegevoerd van het ene highlight naar het andere: een schier eindeloze reeks burchten, kastelen, adembenemend landschappen en vakwerkgebouwen.

In de Rheingau worden voortdurend nieuwe wandelroutes en -belevenissen gerealiseerd. Zo zijn er sinds de herfst van 2019 de ‘Wisper Trails'. De 15 routes hebben hun naam te danken aan de Wisper, een zijrivier van de Rijn, die uitmondt in Lorch. Ongerepte Wispertaunusbossen en schitterende Rijnpanorama's met hellingen, burchten en kloosters omzomen de romantische paden. Hier vind je orchideeën, eiken en bosbewoners zoals de wilde kat, de lynx en de zwarte ooievaar. Af en toe kom je door een dorp waar lokale specialiteiten voor bij de wijn worden verkocht. De stilte nodigt uit om naar haar en het lied van de vogels te luisteren.

Een wandeling over de Rheingauer Klostersteig kan rustzoekers fascinerende inzichten bieden. Op deze route kan je op zoek gaan naar jezelf. Over een afstand van ca. 30 km verbindt de wandelroute zes kloosters, van het klooster Eberbach in Eltville tot aan de Mariakerk bij Assmannshausen. Langs de route nodigen 'rustpunten’ je als wandelaar uit om even te pauzeren en stil te staan bij wat je bezighoudt. Ze zijn deel van een concept dat inspireert tot wandelen en pelgrimeren. De Klostersteig onderscheidt zich van andere wandelroutes door spiritualiteit.

Meer informatie over wandelen in Frankfurt en omstreken vind je op de website van Hessen Tourismus.

Deel dit artikel