Wandelen in de oude stad van Bacharach © foto Dominik Ketz
Wandelen in de oude stad van Bacharach © foto Dominik Ketz

De huidige coronasituatie staat nog geen persoonlijk bezoek toe, maar hierbij enige inspiratie voor je volgende bezoek aan Rijnland-Palts. Dromen van je volgende vakantie in Rijnland-Palts is uiteindelijk wél gewoon toegestaan.  

De Rijn is een fascinerende rivier en nodigt je echt uit om te dromen. De berghellingen naast de rivier stijgen steil, autentiek en onaangetast. Bijzonder aantrekkelijk zijn wandelingen die beginnen bij de rivier en vervolgens leiden tot het afgelegen achterland. Een ideale combinatie van cultuur en natuur. De meeste tochten zijn ook zonder problemen mogelijk in de late herfst en winter.

Mooie boog rond Bacharach

De bijna 13 km lange Stahlbergschleife begint in Bacharach am Rhein, in het romantische schildersgebied van de stad. Het oude dorp heeft zijn middeleeuwse uitstraling behouden en ligt in het midden van de Unesco Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal. Van daaruit gaat het de helling op, over heuvels en bossen. Een gevarieerde rondwandeling met een totale hoogte van iets meer dan 500 meter, die is gecertificeerd als een zogenaamd ‘premium wandelpad’. Een van de  hoogtepunten is de kasteelruïnes Stahlberg. Een prachtige plek om te vertoeven, voordat je terugkeert naar Bacharach. De Stahlbergschleife is een van de vele rondwandelingen aan de RheinBurgenweg.

wandelnieuws rijn en wijn dominikketzMet een wijntje genieten aan de Rijn © foto Dominik Ketz

Weilanden, bossen en een vooruitziende blik

Niet minder aantrekkelijk is de rondreis  Breisiger Ländchen, die ook begint aan de Rijn en je vervolgens leidt door de weilanden en boslandschappen van het achterland. Het uitgangspunt Bad Breisig ligt tegenover Rheinbrohl en ten zuiden van Sinzig, waar de Ahr in de Rijn stroomt. Met een afstand van iets minder dan 17 kilometeris de Breisiger Ländchen lang genoeg voor een mooie dagwandeling. Er zijn vele prachtige uitzichtpunten onder weg, met onder andere uitzicht op de kastelen Nfels en Rheineck en de ruïnes van Olbrück. De route belooft veel wandelplezier door oude culturele en natuurlijke landschappen. Ook de tour Breisiger Ländchen is door het Duitse Wandelinstituut gecertificeerd als een ‘premium trail’.

De Rijnland-Palts Tour Planner is een handig instrument om thuis vanuit je luie stoel alvast een mooie wandelroute te kiezen tijdens je volgende bezoek. Via deze tool ontdek je de diversiteit van de regio's en hun gevarieerde wandelpaden. In de reisplanner Rijnland-Palts vind je rondleidingen over verschillende onderwerpen en in alle moeilijkheidsgraden. Je kunt o.a. lange-afstandswandelpaden bekijken, evenals korte rondwandelingen, routedetails en je kunt de gewenste tour alvast opslaan als PDF, afdrukken of GPS-gegevens downloaden. Bovendien kan je in de Community Area van de Tourplanner wandelervaringen van anderen lezen of je eigen beoordelingen geven.

Of je nu op zoek bent naar de perfecte actieve vakantie in de natuur, familieavonturen of ontdekkingen of gewoon lekker wil wandelen, er is een spannende mix van wandeltours en bezienswaardigheden te vinden. Ook voor wat betreft overnachten kun je – volledig naar behoeften en wensen – altijd iets van je gading vinden.

Droom vandaag, reis morgen! Hopelijk kan je je vakantiedromen in Rijnland-Palts óók snel realiseren.

Actuele informatie over toegangsvoorschriften en andere regelgeving vind je op de Nederlandstalige website van Rijnland-Palts.

Deel dit artikel