Meer dan ooit zoeken we de natuur op, zo vertellen de cijfers van Natuurmonumenten ons. Door de coronacrisis waren er meer bezoekers in natuurgebieden en tevens werden er meer mensen lid van Natuurmonumenten en werden er vaker wandelroutes gedownload. De behoefte om de natuur in te gaan is groot...

Vooral de heide, duinen en bossen zijn populair. Natuurmonumenten heeft de cijfers op een rijtje gezet en concludeert dat er over de hele linie een historisch hoge groei van bezoekers is geweest dit jaar. En ook uit de gegevens van Google blijkt dat de bezoekersaantallen in natuurgebieden met zo’n 30 procent toenamen in 2020. Ook online is de behoefte aan informatie over natuur en erop uit te trekken duidelijk waarneembaar. Men zocht vooral naar informatie over natuurgebieden en naar wandel- en fietsroutes.

Samengevat kan worden gesteld dat de coronapandemie de herwaardering van de Nederlandse natuur en de behoefte om in de natuur te zijn versnelde. “Veel Nederlanders werken thuis, dikwijls de hele dag achter een beeldscherm. Het is dan heilzaam om naar buiten te kunnen, de natuur in. Je komt er tot rust en je krijgt er nieuwe energie”, aldus  Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten.

Van den Tweel vervolgt: “Dat meer mensen de natuur ingaan koesteren we, maar het brengt ook wel nieuwe uitdagingen met zich mee. Zoals parkeeroverlast en verschillende groepen die elkaar soms in de weg zitten. Daarom maken we slimmere zones: we leggen wandel-, fiets- en ruiterroutes zódanig aan dat wilde dieren de ruimte krijgen terwijl de bezoekersstromen gescheiden en verspreid worden. Maar nóg belangrijker nog is dat er meer natuur bij komt in ons land. We kunnen niet zonder natuur. Grote drukte in natuurgebieden stelt ons soms voor lastige dilemma’s, maar het is hartverwarmend om te zien dat natuur zoveel betekenis heeft nu onze leefwereld tot de kernzaken is teruggebracht. Mensen beleven nu intens hoe enorm veel plezier, ontspanning en gezondheid de natuur ons geeft. En dat we de natuur dus moeten koesteren en beschermen.” 

Deel dit artikel