Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De lage waterstand van onder meer de Waal en de IJssel levert problemen op voor een aantal overzetveren. Voor sommige plaatsen betekent het dat de veren voor wandelaars en fietsers uit de vaart genomen moeten worden.

Wandelaars die een voetveer in hun wandelroute hebben gepland, doen er goed aan vooraf te informeren of de pont nog wel overvaart. Bij een aantal veerpontjes over de Waal moest de exploitant in augustus al overwegen om de pontjes uit de vaart te nemen. Het waterpeil van de Waal was te laag om te kunnen afmeren. Fietsers en wandelaars konden daardoor niet worden overgezet. Het water in de Rijn staat momenteel lager dan ooit. Bij Lobith bereikte de waterstand een laagterecord van 6,73 meter boven NAP.

De pontjes tussen Beuningen en Slijk-Ewijk, Druten en Dodewaard en Varik en Heerewaarden lagen als gevolg van de droogte deze zomer al aan de wal. De exploitant verwachtte niet dat de pontjes nog in de vaart zouden komen. Daarvoor zou het waterpeil van de Rijn bij Lobith ten minste een meter moeten stijgen tot 8.00 meter NAP.  De pontjes waren naar de winterstalling gebracht.

Deel dit artikel